who-covid-corona

© Yann Forget / Pixabay

Vetenskap

WHO: Ny variant av coronaviruset klassas som ”intressant”

Publicerad 8/10/2023
Annons

På onsdagen klassade Världshälsoorganisationen EG.5-coronavirusstammen som cirkulerar i USA och Kina som en ”variant av intresse”.

Den snabbspridande varianten, den vanligaste i USA med uppskattningsvis mer än 17 procent av fallen, har legat bakom ökningen av viruset över hela landet och har även upptäckts i bland annat Kina, Sydkorea, Japan och Kanada.

”Sammantaget tyder inte tillgängliga bevis på att EG.5 har ytterligare folkhälsorisker i förhållande till de andra för närvarande cirkulerande Omicrons härstamningar,” sade WHO i en riskutvärdering.

LÄS ÄVEN: Forskare tar fram vaccin mot nästa pandemi

En mer omfattande utvärdering av risken med EG.5 behövdes dock, tillade man.

Maria Van Kerkhove, WHO:s tekniska ledare för covid-19, sa att EG.5 hade en ökad överföringsförmåga men är inte allvarligare än andra Omicron-varianter.

Brist på data

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus beklagade att många länder inte rapporterade covid-19-data till WHO. Han sa att endast elva procent hade rapporterat sjukhusinläggningar och intensivvårdsinläggningar relaterade till viruset.

Som svar utfärdade WHO en uppsättning stående rekommendationer där man uppmanar länder att fortsätta rapportera covid-data, särskilt data om dödlighet, sjuklighetsdata och att fortsätta att erbjuda vaccination.

Enligt Van Kerkhove hindrar frånvaron av data från många länder ansträngningarna att bekämpa viruset.

LÄS ÄVEN: Nytt kinesiskt virus smittar från djur till människa

– För ungefär ett år sedan var vi i en mycket bättre situation att antingen förutse eller agera eller vara smidigare, sa hon.

– Och nu växer förseningen i vår förmåga att göra det. Och vår förmåga att göra detta minskar.

Förbereda oss på ny pandemi

Efter att stammen H5N1 förts över till däggdjur och flera fall rapporterats hos bland annat mink, utter och räv i början av året uppgav WHO att världen måste förbereda sig för risken för en ny fågelinfluensapandemi.

LÄS ÄVEN: WHO: Måste förbereda oss för ny pandemi

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons