Wilma

Wilma, mordvapen, pojkvännen. Foto: Faksimil Facebook/Polisen

Inrikes

Wilma styckades med kökskniv när hon gjorde slut: ”Fick vad hon förtjänade, den lilla horungen”

Publicerad 5/15/2020
Annons

På onsdagen åtalades den 23-årige migrant i Uddevalla som misstänks ha avrättat 17-åriga Wilma Andersson med trubbigt våld och sedan styckat kroppen med en kökskniv. Vid en husrannsakan påträffade polisen tonårsflickans inplastade huvud  en resväska. Samhällsnytt kan visa hur den tidigare pojkvännen styrde flickans liv i bland annat klädval och umgänge genom att hänvisa till islamisk lag.

Det var torsdagen den 14 november förra året som Wilma hördes av senast och kort därefter anmäldes hon försvunnen. Den 22 november häktades hennes pojkvän – en 23-årig kurdisk man som invandrade till Sverige från Irak år 2006 – på sannolika skäl misstänkt för mord.

Ytterligare en vecka senare påträffade polisen kroppsdelar tillhörande Wilma och hennes befarade död kunde därmed bekräftas. Men stora delar av hennes kropp saknas fortfarande.

LÄS ÄVEN: Pojkvännen åtalas för mordet på Wilma – hade hennes huvud i en väska i hemmet

Samhällsnytt har tittat närmare på polisutredningen som visar att mordet ägt rum i pojkvännens lägenhet i Uddevalla. Där har flera grannar på dagen för det misstänkta mordet hört konstanta skrik från pojkvännens lägenhet som sedan plötsligt upphört och förbytts i tystnad.

Men ingen person syntes lämna lägenheten. Efter händelsen har en granne träffat pojkvännen som denne uppfattade som ”glad”.


Wilma gjorde slut med pojkvännen

En nära vän till Wilma kan samtidigt visa för polisen hur Wilma kvällen innan skickat meddelande om att hon bestämt sig för att göra slut med pojkvännen. De två väninnorna skulle träffas påföljande dag men väninnan hörde aldrig ifrån Wilma och senare på kvällen var även hennes telefon avstängd.

Blod på väggarna

Polisens tekniker påträffade blod på flera platser i lägenheten – bland annat på väggar och i en fåtölj. Man hittade även blodiga hårstrån tillhörande Wilma.

Wilmas avhuggna huvud var inplastat

Utöver åtalet rörande mord ställs pojkvännen även inför rätta misstänkt för brott mot griftefriden. Detta efter att Wilmas huvud påträffats avlägsnat från kroppen. Huvudet var förpackat i plast och placerat i en resväska i pojkvännens bostad.

Att polisen skulle ha gjort ett sådant fynd menar dock pojkvännen är ”skitsnack”.DNA på köksknivar

Vidare fanns Wilmas DNA på köksknivar som polisen menar har använts som verktyg för att stycka kroppen. Konfronterad med uppgifterna sitter pojkvännen inledningsvis tyst i förhör.

När han börjar prata är det fåordigt och för att förneka brott. Han hävdar bland annat att knivarna är för slöa för att avlägsna kroppsdelar och att paret har fått knivarna av Wilmas mamma i inflyttningspresent.


Gav oroliga familjemedlemmar lugnande besked

I samband med att familjen anmält Wilma försvunnen tog de kontakt med pojkvännen i förhoppning om att få hjälp med att hitta sin dotter. Pojkvännen lugnade modern och övriga familjemedlemmar genom att låta dem besöka fastigheten och söka runt efter något som leda till dottern.

I samband med besöken beskriver Wilmas mor hur pojkvännen är ”väck” och mer fokuserad på att han har bråttom att träffa en vän än att hitta Wilma. Vidare vill pojkvännen inte lämna familjemedlemmarna ensamma.

Fortsätter livet som vanligt

Efter Wilmas försvinnande har pojkvännen hjälpt till i sociala medier genom att dela efterlysningar på Wilma. Han fångas på en övervakningskamera vid ett besök i livsmedelsbutiken Netto samma dag som Wilma ska ha försvunnit.

Bara dagar efter Wilmas försvinnandet syns pojkvännen även tillsammans med vänner på McDonalds i området Torp. En person vittnar om hur pojkvännen inte verkade bry sig eller vara det minsta orolig över Wilmas försvinnande trots deras förhållande.

Skröt om att lura polisen

Trots omfattande sökinsatser och flera månader av polisutredning har stora delar av Wilmas kropp fortfarande inte påträffats. I ett vittnesförhör berättar en tidigare arbetskollega att pojkvännen är ”väldigt intresserad av lag och brott”. Han ska tidigare ha skrutit om hur man kan undanröja och plantera bevis i syfte att vilseleda polisen.

”Fick vad hon förtjänade, den lilla horungen”

Pojkvännen har under den hittills sex månader långa häktningen pratat mycket med en kriminalvårdare. Personen uppger för polisen hur pojkvännen ska ha sagt, ”med tanke på hur Wilma betedde sig så måste gärningsmannen vara en med kort stubin”.

Ett par dagar senare får pojkvännen ett utbrott i häktet och skriker ”hon fick vad hon förtjänade, den lilla horungen”. Men det är något som pojkvännen efteråt hävdar att han aldrig sagt.

”Du får inte gå ut som du gjorde idag”

Polisutredningen visar att pojkvännen har haft stark kontroll över Wilmas liv genom att styra och tvinga henne att lyda honom. I textmeddelanden tvingas Wilma be om ursäkt bland annat för att hon i hans ögon inte varit klädd på rätt sätt utomhus eftersom det är ”haram” (förbjudet enligt islamisk lära. reds. anm.).

Genomgående i utredningen framgår att pojkvännen har haft ett starkt kontrollbehov och även varit svartsjuk:

”Du får INTE gå ut så som du gjorde idag. OM jag inte är med dig.”

Wilma svarar och ber om ursäkt och lovar att det inte ska upprepas.

Pojkvännen tvingade även Wilma att alltid bära smink – även när hon sov, eftersom han annars inte tyckte att hon var tillräckligt fin.

Levde under slavförhållande

Men kränkningarna mot flickan slutar inte där. Flera bekanta vittnar om hur paret ofta bråkade men hittade tillbaka till varandra på grund av att pojkvännen var manipulativ som person. Det framgår av bevisen att pojkvännen ska ha krävt att Wilma som inte studerade och saknade arbete skulle agera hushållerska i hans hem.

Vidare skriver pojkvännen i textmeddelanden till Wilma att hon är hans ”hora” och ”slampa”. Enligt Wilmas syster var det här ett av Wilmas första förhållanden och hon märkte att systerns relation inte var hälsosam. Men hon fick inget gehör i sina försök att få bort Wilma från situationen.

Systern berättar hur pojkvännen ska ha tvingat Wilma till strypsex med en handduk lindad runt halsen och bett att henne ta med sina vänner för gruppsex, något Wilma inte ville. Hon vände sig till systern för att fråga hur normalt det här beteendet är bland vuxna i förhållanden.

Nedan en skärmdump som dokumenterar hur Wilma gör hushållssysslor som pojkvännen beordrat.

Spottade mat i ansiktet på Wilma

Wilmas syster berättar för polisen hur pojkvännen beordrade Wilma att bland annat laga mat. Men när maten inte var till hans belåtenhet spottade han ut den i ansiktet på Wilma. Hon fick höra att den ”smakade skit”.

Pojkvännen uppges även ha slagit Wilma. Enligt systern förändrades Wilma under förhållandet och blev en tystlåten person som levde under pojkvännens förtryck. Wilma var exempelvis tvungen att be pojkvännen om tillåtelse för att få träffa sin syster.

Konvertering och muslimsk förlovning

Det framgår av flera vittnesuppgifter från bekanta till pojkvännen och Wilma att de ska ha förlovat sig ”på muslimskt sätt”. Vidare finns uppgifter om att pojkvännen försökt tvinga Wilma att konvertera till islam.


SD-sympatisör som dyrkar Trump

Samtidigt visar vittnesmål att pojkvännen ska ha varit medlem i Sverigedemokraterna, en uppgift som dock förnekas av partiets medlemsutskott. Enligt en bekant ogillar den kurd-irakiske migranten nämligen invandrare.

Det framgår vidare att pojkvännen även dyrkar USA:s president Donald Trump och att han planerade att resa till Miami för att delta i den kommande presidentvalskampanjen.

Bara veckor innan Wilma avrättades var pojkvännen på väg till USA för att kampanja för Trump i det kommande presidentvalet. Men efter att ha flugit från Landvetters flygplats i Göteborg till Arlanda flygplats i Stockholm tog resan slut. Detta eftersom pojkvännen nekades inresa i USA på grund av att han i närtid besökt Iran.

Anklagar Wilma för att vara Satan

Efter den misslyckade resan till USA börjar pojkvännen anklaga Wilma för att vara ”Lucifer” och ”Satan”. Detta eftersom hon tycker att hans uppförande är konstigt. Enligt pojkvännen är Wilma en av personerna som arbetar med ”liberalerna i USA” och försöker förstöra världen.

Fick avslag men sedan medborgarskap

I slutet av november berättade Samhällsnytt att den mordmisstänkte pojkvännen kom till Sverige år 2006. Han erhöll först ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som skulle gälla till januari 2007. I november 2006 sökte han ett permanent uppehållstillstånd men fick avslag ett år senare.

Mellan 2007 och 2013 är det oklart var han befunnit sig, men i augusti 2013 ansökte han återigen om uppehållstillstånd, vilket beviljades i december samma år. Ett år senare, i juni 2014 ansökte han om svenskt medborgarskap, vilket beviljades i november samma år.

LÄS ÄVEN: Wilmas misstänkta mördare fick avslag på ansökan om uppehållstillstånd 2007

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
779Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons