wuhan-forskning

Ureem2805, CC BY-SA 4.0 / Pixabay

Vetenskap

Wuhanlabbet nu pandemins mest troliga källa

Publicerad 12/17/2021
Annons

Då Samnytt först skrev om den potentiella labbläckan avfärdades teorin som en konspirationsteori. Sedermera har man fått backa från den anklagelsen till att labbläckan i dag anses vara den mest trovärdiga källan till pandemin.

Den 1 april 2020 tog Samnytt upp labbläckan första gången. Uppgifter som Fox News då avslöjade gjorde gällande att viruset inte alls kom från marknaden i Wuhan utan det närliggande laboratoriet där man experimenterade med virus från fladdermöss.

Sedan dess har även uppgifter förekommit om att viruset inte är naturligt utan konstruerat och att dess syfte var att användas vid ett tredje världskrig. Det har även förekommit visselblåsare som vittnat om laboratoriet.

LÄS ÄVEN: Misstankarna mot Kina stärks: Forskare vid Wuhan-labbet insjuknade med coronasymptom redan 2019

Nu ses labbläckan som virusets mest troliga källa av Dr Alina Chan, specialist i genterapi och cellteknik på MIT och Harvard, som talade inför en brittisk vetenskapskommitté bestående av parlamentsledamöter. Dessutom tror man att viruset är konstruerat och därför är så aggressivt.

Chan underströk att det inte är säkert för dem som känner till pandemins källa att träda fram, men att vi i dag lever i en era med så mycket information att det kommer fram så småningom ändå.

Läckta dokument

Hon hänvisade till läckta dokument daterade i början av 2018 där EcoHealth och Wuhanlabbet diskuterar att ta fram en metod för att implementera en slags funktion i virus, som i sin frånvaro aldrig hade lett till en pandemi – samma funktion coronaviruset har.

Matt Ridley, som skrivit en bok tillsammans med Chan om virusets ursprung, påpekar att man bara behövde ett par månader för att fastställa både Sars och Mers ursprung, men efter två år fortfarande inte hittat ett enda infekterat djur som kan vara källan i fallet med corona, vilket är märkligt.

LÄS ÄVEN: Utredaren av virusets ursprung avslöjas ha nära kopplingar till Wuhan-labbet – handplockades av Kina

Att fastställa källan är viktigt för att kunna förhindra en ny pandemi, slår han fast, men även för att de som är skyldiga inte ska tro att det är något man kan göra ostraffat.

Man kritiserade även de som avfärdat labbläckan som en konspirationsteori.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons