Jönköpings-tingsrätt-värnamo
Inrikes

Xhevat Morina döms till sju års fängelse för gängskjutning i Värnamo

Publicerad 8/3/2018
Annons

En person har nu dömts för mordförsök och grovt vapenbrott i samband med den stora uppgörelse mellan två klaner som utspelade sig i slutet av april i år på öppen gata i Värnamo.

Initialt greps och anhölls nio personer. Fem av dessa häktades sedan, varav flera är sedan tidigare kända för grov gängkriminell verksamhet. Åklagaren ansåg att bevisningen bara räckte för att gå vidare med åtal mot en person, 51-årige Xhevat Morina, som nu döms till sju års fängelse för sin inblandning i klanstriden.

Morina erkänner att han skjutit en person under gatustriderna men hävdar att det skett i självförsvar. Tingsrätten avvisade emellertid försvarets yrkande på dom för endast vapenbrott av normalgraden och dömer i stället för grovt vapenbrott och mordförsök. Påföljden blir sju års fängelse.

Morina dömdes 2014 för en brutal misshandel med sparkar och slag av en läkare på Värnamo sjukhus efter att denne sagt nej till att skriva ut de preparat Morina krävt. Tingsrätten dömde då Morina till 3 månaders fängelse. Hovrätten ansåg dock domen för hård och mildrade den till skyddstillsyn.

LÄS MER: Fem personer häktade för väpnad gänguppgörelse i Värnamo

LÄS MER: Nio anhållna efter väpnad gänguppgörelse i Värnamo

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons