haval-9348736
Inrikes

Yasins rapparkompis skulle kidnappa medarbetare på SR för att få sina låtar spelade

Publicerad 3/25/2021
Annons

Samhällsnytt har i ett flertal artiklar uppmärksammat den livsstilskriminelle gangsterrapparen Yasin Mahamoud som är dömd för grova brott och nu sitter häktad för inblandning i en brutal kidnappningshärva men som trots detta tilldelades pris som årets artist på skattefinansierade statsradions P3 Guldgalan. Medåtalad är också en annan SR-hyllad rappare som även hotat kidnappa personer på statsradions P3-redaktion om inte hans låtar spelas oftare.

Rapartisten Haval Khalil, med miljontals spelningar på Spotify och YouTube, är tillsammans med nyligen dubbelt P3 Guld-belönade gangsterrapparen Yasin Mahamoud åtalad för kidnappningen av en tredje artist i samma genre – Nils ”Einar” Grönberg. Haval uppmärksammas nu också för ett försök till anstiftan av en annan kidnappning.

LÄS MER: SR-hyllade Haval misstänks ha förnedringsrånat rapparen Einár

Skrev hotbrev från häktescellen

Ifrån sin cell i häktet försökte Haval få iväg flera brev, bland annat ett till en frontfigur i det invandrarkriminella så kallade Vårbynätverket med instruktioner om att hota och – om inte det hjälpte – kidnappa medarbetare på Sveriges Radios P3-redaktion.

Haval var, trots att han lyfts fram och hyllats av både statsradio och stats-TV, missnöjd med att hans låtar inte spelades tillräckligt ofta. Han hade i häktet, där han sitter åtalad för människorov och rån, börjat oroa sig för att hans artistkarriär skulle ta skada och inkomsterna från denna börja sina.

Tidigare minglade statsradions reportrar bekymmerslöst med gangstern:

Statsreporter Erika Nielsen i okritisk intervju med Haval. Bild: Faksimil YouTube.

Brevet nådde dock aldrig mottagaren utan omhändertogs av polisen innan det hann läggas på brevlådan. På dålig svenska skriver Haval bland annat:

Min musik ska spelas en gång varje 3 timmar min manager kan inte sånt här. Ibland man måste tvinga dom.

Jag vill att ni catchar (kidnappar, reds anm) nån från P3.

I ett annat brev från Haval som stoppades från att skickas från häktet kräver den åtalade gansterrapparen att hans musikproducent ska ge honom en stor andel av de pengar som andra artister tjänat. Detta med argumentet att Haval anser det vara hans förtjänst att de blivit populära och fått inkomster.

Haval har vid upprepade tillfällen poserat med tunga vapen.

Om producenten inte gjorde som han blev tillsagd skulle han först hotas av gängkriminella som i nästa skede ”kommer klippa av dina fingrar”. Utdrag ur brevet nedan som innehöll både grova vapenhot och könsord:

Att jag ens ska behöva hota fram en fair deal walla. Jag sitter på vapen och sprängdeg och har ingen att använda dom på förutom en vän som väljer att bli min fiende. Jag är trött på att vara snäll mot folk. Jag ska knulla hela trakten när jag kommer hem vänta och se.

Ett av de konfiskerade breven. Bild: Polisen.

SR fortsätter spela Havals musik

Anna-Karin Larsson, som är områdeschef på Sveriges Radio säger sig vara oinformerad om Havals hotbrev men säger när hon konfronteras med uppgifterna av Expressen att agerandet är ”oacceptabelt”.

– Oacceptabelt, är ordet som dyker upp i mitt huvud.

Ärendet uppges nu ha överlämnats till statsradions säkerhetsavdelning som enligt Larsson inte heller känt till saken tidigare.

Att sluta spela Havals musik i den skattefinansierade kanalen är det dock inte tal om, slår Larsson fast – vare sig med anledning av att han sitter häktad för grova brott eller de hotbrev riktade direkt mot SR:s medarbetare som hon nu fått kännedom om.

Principen att skilja på verk och person som anförts för att ge pris till Yasin ska gälla också här. Havals låtar är bland annat ett stående inslag i rotationen på hiphop-kanalen ”P3 Din gata”.

– Det är obehagligt för medarbetare när det här blir en grej men det är inget som gör att vi tänker annorlunda framöver om vilken musik vi ska spela framöver i kanalen. Som jag sagt i flera sammanhang är det kvalitén på musiken som vi utgår ifrån. Vi gör inga ändringar i det nu.

Åtalas inte för breven

Haval klarar sig även undan ett rättsligt efterspel. Kriminalinspektör Torsten Alm säger till media att polisen resonerat kring breven men valt att inte vidta några åtgärder. Detta eftersom den häktade gangsterrapparen hävdat att han ”bara skämtat”.

– Han har blivit tillfrågad om det här brevet. Då sa han att det bara var ett skämt, förklarar Alm.

Eftersom breven aldrig nådde fram till mottagaren går det dessutom enligt Alm inte att åtala för olaga hot som annars hade varit den aktuella brottsrubriceringen.

Haval försvaras för sin inblandning i kidnappningshärvan av advokat Anton Strand. Han vill inte kommentera uppgifterna om hotbreven men uppger allmänt att hans klient anser sig oskyldig till allt han ställts till ansvar för:

– Han förnekar brott i alla delar.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons