handgranater-6352

Bild: Polisen.

Inrikes

Yasir och Victor döms för stort vapeninnehav med bland annat handgranater

Publicerad 7/13/2018
Annons

Två män, Victor Jassim Baoi, född 1978-05-03 och Yasir Mohammed Saleh, född 1995-06-27 döms av Göteborgs tingsrätt (B 1632-18) till fyra års fängelse för grovt vapenbrott. Domen kommer efter ett tillslag mot en bilfirma där polisen påträffade ett stort antal vapen, bland annat automatvapen och handgranater.

Enligt polisen är vapenbeslaget ett av de större man gjort i Göteborg. Åklagaren hade i enlighet med den nya lagstiftningen yrkat på att männen skulle dömas för synnerligen grovt vapenbrott men fick inte gehör för detta av domstolen.

Polisen kom ligan på spåren redan i januari i år som polisen stoppade Victor på misstanke om drograttfylleri. Detta gav polisen anledning att genomföra en husrannsakan i Victors hem där narkotika och delar till en automatkarbin påträffades.

Detta ledde i sin tur till att polisen beslöt göra husrannsakan mot en bilfirma i Göteborg som Victor har kopplingar. Vid det tillslaget hittades åtta pistoler, två automatvapen, 227 patroner och fyra handgranater. Nationella bombskyddet inkallades för att ta hand om granaterna.

Vid tillslaget påträffades även en mc-väst tillhörande det i Sverige relativt oetablerade mc-gänget Al Salam MC. Kort därefter greps även Yasir.

Både Victor och Yasir har förnekat brott och har i polisförhör agerat helt oförstående inför anklagelserna trots att övervakningsfilmer finns som knyter dem och bilfirman till vapnen. På en film syns en av dem även vifta med en pistol på kontoret.

– Tror du jag krigar eller?, undrade Victor i ett av polisförhören.

Victor har sagt sig inte heller vara medlem i det mc-gäng som den påträffade västen tillhör. Däremot har han, med hänvisning till klubbens namn, hävdat att det rör sig om ett gäng som är ”för fred och mot våld”.

Yasir har under förhören begärt att få tolk på arabiska. Båda männen har såvitt Samhällsnytt erfar svenskt medborgarskap och kan därför inte utvisas.

Victor är tidigare känd av polisen för inblandning i grova brott, bland annat vapenbrott, misshandel och bokföringsbrott. Yasir är, såvitt Samhällsnytt har kunnat kontrollera, tidigare ostraffad.

På övervakningsbilderna från bilfirman syns i samband med hantering av vapnen även ett antal andra personer, varav några har identifierats och andra är betecknade som ”okänd”. Ingen av dessa har såvitt Samhällsnytt erfar åtalats. Samtliga har utomvästlig invandrarbakgrund.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons