putin-ygeman

Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 / Olaf Kosinsky, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Ygeman: Elkrisen Rysslands och pandemins fel

Publicerad 11/30/2021
Annons

Enligt energiminister Anders Ygeman (S) har de skenande elpriserna inget med nedläggningen av fullt fungerande kärnkraftreaktorer i förtid, och satsningen på opålitlig vind- och vattenkraft, att göra.

På måndagen rusade elpriserna upp till nya rekordnivåer flera hundra procent över de normala nivåerna.

– Det verkar väl som att marknadspriserna är på väg ner. Vi har en extrem nivå över helgen för att man isade vattenmagasinen och det kom samtidigt som det började bli lite kallare, säger Ygeman till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Elpriset på väg mot nytt rekord

Orsakerna till situationen är Ryssland och pandemin, enligt energiministern.

– Vi ser ju rekordpriser över hela Europa och marknadens analys är att det beror på framför allt ökad efterfrågan efter pandemin och minskade ryska gasleveranser som trycker upp priser i hela Europa. Men Sverige drabbas trots allt mindre hårt än de andra länderna i Europa, säger Anders Ygeman.

LÄS ÄVEN: Centerpartiet: Putin som ligger bakom de höga elpriserna

Hos bland annat Moderaterna ser man dock annorlunda på saken.

– Anders Ygeman hävdar att Sverige har höga elpriser på grund av högt pris på naturgas som stora delar av Europa är beroende av. Delvis sant. Men det är också sant att detta beroende och de höga elpriserna är på grund av att fullt fungerande kärnkraftverk lagts ned, både i Sverige och resten av Europa, säger Moderaternas energipolitiske talespersons Lars Hjälmered.

Endast vind- och vattenkraft

Socialdemokraterna vill att kärnkraften ska fasas ut och ersättas helt med vind- och vattenkraft. Enligt Ygeman är det endast mer av dessa källor till el som kan göra Europa självförsörjande på energi och sänka priserna.

– Ska vi få ner priserna måste vi frigöra Europa från det fossila beroendet av olja från Mellanöstern och av gas från Ryssland. Det är det som måste göras, annars har ju Sverige en bättre position än många andra länder i Europa.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons