Vid 22-tiden på fredagskvällen sköts en ung man till döds i invandrardominerade och som ”särskilt utsatt område” klassade Fittja i södra Storstockholm. Mannen levde när polis och ambulans kom till platsen men avled några timmar senare av de skador han åsamkats.

Skottdramat ägde rum vid en lekplats på en innergård mitt i ett bostadsområde. Den avlidne uppges vara i 20-årsåldern och ha gangsteravrättats med tre eller fyra skott. Polisen är förtegen med uppgifter om den döde: om han har ett känt brottsligt CV sedan tidigare och huruvida det finns någon känd hotbild.

Ingen person har gripits för dådet som initialt rubricerades som försök till mord men uppgraderades till mord efter att offret avlidit på sjukhus. Under natten var brottsplatsen avspärrad för teknisk undersökning men avspärrningarna hävdes på lördagsmorgonen.

Vittne på arabiska: ”Som i en actionfilm”

Förhör med vittnen har inletts och polis finns kvar på platsen under lördagen för att utföra det man kallar ”trygghetsskapande arbete”.

Ett vittne som SVT talat med, som bara talar arabiska och inte vill visa sitt ansikte, beskriver händelsen som spännande: ”Det var som i en actionfilm”. Han säger att skjutningen föregicks av en biljakt mellan två fordon.

Polisen: ”Fittja har faktiskt blivit tryggare”

Fittja har under lång tid varit uppsatt på polisens lista över ”särskilt utsatta områden”. För några år sedan hävdade dock lokalpolisen att ”Fittja faktiskt har blivit tryggare”. I närområdet finns också ett antal andra invandrardominerade och tungt brottbeslastade områden, däribland Vårby gård och Alby.