Den här veckan skickade Youtube ett varningsmail till Samnytt. Det berodde på den granskning av S-politikern Laila Freiholtz i Alingsås, som dömdes för att ha förskingrat över 70 000 kronor från en lokal scoutförening. Vår intervju med henne hade nämligen anmälts för ”integritetsintrång”. Nu publicerar vi intervjun på en annan plattform.

Samnytt ringde nyligen upp Freiholtz för att höra mer om händelsen där hon stal pengar från scoutbarn och publicerade därefter intervjun på vår Youtube-kanal.

LÄS MER: S-politiker blåste scouter på över 70 000 – ”Jag har lurat barnen”

Men häromdagen fick vi följande mail från Youtube:

Hej Samnytt!

Vi vill informera dig om att vi har fått en anmälan om integritetsintrång från en privatperson angående ditt innehåll:

————————————————————-

Det som enligt klagomålet kränker integriteten finns här: 0-9_17

Observera att överträdelsen även kan förekomma i titeln, videobeskrivningen, kanalbilden eller kanalbakgrunden.

————————————————————-

Du har möjlighet att ta bort eller redigera privata uppgifterna som kan finnas i det rapporterade innehållet. Den här aviseringen meddelar dig om att en annan användare har anmält ett integritetsproblem med ditt innehåll. Det innebär däremot inte att videorna begränsas automatiskt, och de har inte heller markerats med en varning. Du har möjlighet att ta bort eller redigera privata uppgifterna som kan finnasi det rapporterade innehållet. Inom 48 timmar efter det här meddelandet granskar vi innehållet i fråga för att se om det bryter mot våra integritetsriktlinjer. Vi avgör då även om innehållet ska begränsas.

Då flera andra alternativmedier stängt av hastigt och på oklara grunder valde vi att efter Youtube:s hot ta bort videon, trots att det var vanligt journalistiskt arbete, som är centralt i en demokrati. Vem som valde att anmäla videon framgår inte, men av döma av Youtubes process för integritetsklagomål är det den berörda personen självt som ska anmäla, d.v.s. Laila Freiholtz. Där ställs exempelvis frågan:

Blir du utsatt för trakasserier?

Det kan kännas som trakasserier när din integritet kränks.

Om någon lägger upp en video av dig i illvilligt syfte eller förolämpar dig kan det anses vara trakasserier.

Problemet med Youtube är att när de väl tagit beslutet så är det för sent – alltså – man kan inte vänta på deras beslut och därefter agera för att ta bort videon, utan får isåfall göra det direkt, för att minimera risken för åtgärder från Youtube. Det är dessutom oklart vad konsekvenserna från Youtube blir, om de anser att den strider mot deras regler. Därför tog vi bort den och la den på Bitchute istället.

Vill du läsa ursprungsartikeln återfinns den här, nu med videon på plattformen Bitchute. Videon kan även ses nedan.

Vad tycker du? Är det trakasserier – eller endast journalistisk granskning?

LÄS MER: S-politiker som stal från scouter hotar Samnytt med polisanmälan