Ålidhem

Mordplatsen och Suleman Suleman. Foto: Polisen

Inrikes

Yrkeskriminelle Suleman slaktade student i Umeå: ”Jag skar halsen av honom va”

Publicerad 10/3/2018
Annons

Förra veckan avkunnade Umeå tingsrätt sin dom i ett mål gällande mord. Suleman Suleman med egyptiskt ursprung dömdes till 17 års fängelse för ett brutalt mord den 27 april i år. En student mördades med tretton knivhugg och fick även sin hals avskuren. Mannen förblödde i sin lägenhet. ”Jag skulle ha gjort det igen”, skröt mördaren för vänner. Suleman har gjort en tung kriminell karriär med inslag av våldsbrott. I flera fall har han dock inte fått något fängelsestraff – domstolar bedömde att det behövs ”en ambitiös behandling” istället för fängelse.

Upprinnelsen till mordet var när 30-åriga Suleman tillsammans med två vänner träffades och begav sig till 28-årige studenten Albin för att se om det gick att köpa narkotika från honom. I domen beskrivs Albin på följande sätt:

”Vad gäller Albins person talar utredningen för att han bedrev sina studier på ett mycket bra sätt och att han var en mycket omtänksam, uppskattad och allmänt omtyckt person. Kort tid efter det att han avled skulle han avlägga s.k. Masterexamen.”

Albin hade ett narkotikamissbruk och sålde ibland även narkotika inom en liten krets vänner. Att döma av Sulemans telefontrafik i polisens förundersökning sökte han efter narkotika den kvällen, men hade inga pengar att betala. Det var förmodligen därför han begav sig till den svenske mannen som han ytligt kände sedan tidigare tillsammans med sina vänner.

Skar av halsen

Väl på plats i studentboendet i Ålidhem trängde trion sig in i Albins lägenhet. Suleman ville ha narkotika, men Albin vägrade att sälja något till honom. Enligt vittnen blev händelseförloppet hastigt: Suleman blev arg efter att han fått ett nej och började slå Albin som inte gjorde något motstånd. Under misshandeln drog Suleman fram sin kniv och började hugga studenten i låren. Huggen skadade hans artärer vilket ledde till kraftig blödning.

En av Sulemans vänner försökte att stoppa blodet genom att trycka en kudde mot Albins ben, men det fungerade inte. Därför sökte han efter något bälte för att strypa blodtillförseln. När han tittade tillbaka såg han att Suleman skar av Albins hals:

”Suleman var fortfarande ”på” Albin och han kunde se att Albins hals var öppen, samtidigt som hans ögon rörde sig.”

En karta med skador på offrets ansikte och hals (Polisens FUP)

Vännen fick panik och sprang ut ur rummet. Suleman lämnade lägenheten kort därpå.

Försökte dölja spår

I motsats till sina vänner agerade han metodiskt för att förstöra spåren: han brände upp sina kläder som var nedstänkta i blod och kastade bort mordvapnet. Han satte även press på sin vän och hotade honom:

”Vi glömmer den här dagen”, sade han till honom enligt polisens förundersökning.

Men till sina andra vänner ska han ha skrutit om det han gjort.  ”Jag skar halsen av honom va, och jag skulle ha gjort det igen” ska han ha sagt till en av sina närmaste vänner. Till slut fick vännen som bevittnat mordet ett psykiskt sammanbrott och ringde polisen. I samtalet angav han att det ligger en död person i studenthemmet i Ålidhem.

Polispatruller som anlände till platsen hittade en död Albin med fruktansvärda skador och ett rum som påminde om ett blodbad. Flera bilder från brottsplatsen blev sekretessbelagda.

Trots att Suleman försökt att göra sig av med bevis har polisen lyckats hitta mordvapnet och knyta honom till brottet på flera andra sätt. Detta var dock inte hans första brott i Sverige.

Valde ut svenska offer

Enligt uppgifter från folkbokföringen är han född i staden Kassala i östra Sudan och son till egyptisk far och sudanesisk mor. År 1993 registreras han i Sverige med sin familj som för närvarande bor i Göteborg. 2001 blir han svensk medborgare och 2007 blir han dömd för första gången – för bilstöld.

Därefter följer en lång rad brott. Totalt förekommer han under 23 avsnitt i belastningsregistret. Flera brott har tydliga våldsinslag – till exempel när han hotar till livet och rånar två ungdomar i Göteborg 2011.

Vid ett annat tillfälle samma år misshandlade han med sina kumpaner en ungdom på pendeltåget från Alingsås till Göteborg. Upprinnelsen till bråket var att Suleman börjat urinera på golvet sittande i pendeltåget. Ungdomen konfronterade honom om detta varpå han blev grovt misshandlad – bland annat med en flaska mot huvudet.

Det som förenar alla dessa fall är att offer för hans personrån och misshandel – liksom Albin – varit etniska svenskar. En förklaring till detta kan man hitta bland annat i Petra Åkessons C-uppsats i sociologi som uppmärksammades av medier 2006. Åkesson hade intervjuat flera rånare med invandrarbakgrund om deras bevekelsegrunder och valet av offer:

”De intervjuade pojkarna är mellan 15 och 17 år och en av dem förklarar för Petra Åkesson vad makt innebär för honom. ”För mig är det att svenskarna ska lägga sig ner på marken och pussa mina fötter.””

”Ambitiös behandling” istället för fängelse

Men trots ständiga återfall i brott är det långt ifrån alltid som Suleman hamnar i fängelse. I flera fall bedömer domstolarna att det som krävs istället är ”en ambitiös behandling”. Efter en grov stöld i Stockholm 2016 resonerade Södertörns tingsrätt så här i sin dom:

”Suleman Suleman har återfallit i stöldbrottslighet kort tid efter den tidigare domen till skyddstillsyn. Detta, tillsammans med brottslighetens ganska höga straffvärde, medför att han som utgångspunkt ska dömas till ett fängelsestraff. Dock framstår det för tingsrätten som tydligt att Suleman Suleman är i stort behov av den ambitiösa, psykiatriskt och socialt inriktade utredning och behandling som ingår i behandlingsplanen. Påföljden bör därför bestämmas till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.”

Den ambitiösa behandlingen har dock inte hjälpt mannen – redan ett år senare döms han igen för ett liknande brott. Om den senaste domen står sig i hovrätten kommer Suleman att släppas ut igen om drygt 11 år. Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet på följande länk: B2603-17

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons