ytterligare-haktning-orebro-feature

Foto: Polisen

Inrikes

Ytterligare fyra häktas för korankravaller i Örebro

Publicerad 09:00
Annons

Ytterligare fyra män häktades under onsdagen av Örebro tingsrätt misstänkta för korankravallerna i april i år. Samtliga fyra misstänks för grovt blåljussabotage.

Tre av de häktade är från Syrien som kom till Sverige under migrantkrisen: 21-årige Gafer Haj Mussa, 23-årige Aziz Mohamd samt 27-årige Mohammad Kafarnawi.

Kafarnawi-bröder

Mohammad Kafarnawi har samma efternamn som bröderna Hussain och Ali Kafarnawi som i juni i år dömdes till fängelse och livstids utvisning för sin delaktighet i korankravallerna. Hovrätten rev förra veckan upp utvisningsbeslutet och låter de två islamisterna stanna i Sverige.

LÄS MER: Hovrätten RÄDDAR KVAR islamister som skulle utvisas för korankravaller

Skatteverkets folkbokföringsregister kan inte svara på om alla de tre männen med samma efternamn är bröder eller släkt på annat sätt.

Den 27-årige Kafarnawi är gift och har ett barn. Han är inte svensk medborgare.

Hade sex med 13-åring

Gafer Haj Mussa från Aleppo i Syrien kom till Sverige 2016 tillsammans med sina föräldrar och ett äldre samt tre yngre syskon. I oktober 2018 träffar han en 13-årig flicka i Kumla som han har sex med. Enligt flickan blir hon våldtagen av den nyanlände syriern.

Händelsen polisanmäls av flickans mamma och åklagaren åtalar Haj Mussa för våldtäkt mot barn. Domstolen nöjer sig dock med att döma honom till villkorlig dom för sexuellt utnyttjande av barn.

LÄS MER: Fyra döms till fängelse för korankravaller i Örebro

Gafer Haj Mussa är två gånger dömd för ringa narkotikabrott. Den senaste gången var sista mars i år då han dömdes till en månads fängelse. Han deltog i korankravallerna i väntan på att få avtjäna straffet.

Gafer Haj Mussa är sedan oktober 2018 svensk medborgare.

Dömd för häleri

Även Aziz Mohamd, som nu sitter häktad med restriktioner, är dömd för tidigare brott. Han kom till Sverige 2016 och har inga kända nära släktingar i landet.

Mohamd dömdes 2020 för häleri sedan han påträffats med en Iphone 11 som inte var hans. Telefonen hade tidigare stulits från en 14-årig svensk pojke som misshandlats och rånats av ett invandrargäng på en buss i Örebro.

Aziz Mohamd är inte svensk medborgare.

En irakier

Mustafa Mudhar Adeeb Alomari heter den fjärde mannen som häktas för påskhelgens korankravaller. Han är 20 år gammal och ett av fyra barn i en irakisk familj som kom till Sverige 2007.

Den 20-årige irakiern är ogift och har inga barn. Han är svensk medborgare sedan februari 2012.

Domstolen har beslutat att alla fyra män ska vara häktade i fyra veckor.

LÄS MER: Sexbarnspappa åtalas för koranupplopp i Örebro

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons