Västerås Tobias Åsell

T.v. Coronatält. T.h. Tobias Åsell. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Ytterligare S-kommun tystar personal om coronakris

Publicerad 5/6/2020
Annons

Enligt statistik har 23 334 personer i Sverige bekräftats med COVID-19, och av dessa har 2 877 avlidit. Regeringen får nu kritik för att ha misslyckats med att skydda landets äldre. Samtidigt uppmärksammas det hur flera kommuner väljer att censurera statistik och hindra anställda från att kontakta media. 

I slutet av april uppmärksammade Samhällsnytt hur socialdemokratiskt styrda Örebro har beslutat att förbjuda alla kommunanställda att nyttja den grundlagsskyddade rätten till meddelarfrihet för allt som rör den pågående coronaepidemin. Enligt S-profilen Kenneth Handberg har beslutet tagits för att gynna verksamheten.

LÄS ÄVEN: S-kommun förbjuder anställda att prata om corona

Det visar sig nu att länsgrannen tillika socialdemokratiskt styrda Västerås följer Örebros exempel. Enligt SVT har Västerås stad i april skickat ut ett meddelande till personal inom vård- och omsorgsförvaltningen med instruktioner om att medarbetare inte får tala med journalister om den pågående coronakrisen.

Kommunen: ”Viktigt att inte enskilda svarar media”

I meddelandet författat av kommunens direktör för vård- och omsorgsförvaltningen, Tobias Åsell, ska alla frågor från media hänvisas till ledningen. Det grundlagsstridiga förbudet att själv uttala sig motiveras med att man vill ”undvika otydliga budskap”.

”alla förfrågningar från media till såväl ledningsfunktioner som till enskilda medarbetare hänvisas till mig för en bedömning om/hur vi ska svara. Viktigt att inte enskilda medarbetare svarar media direkt.”

Efter kritik har Åsell kontaktat ansvariga chefer och meddelat att avsikten inte varit att inskränka den grundlagsfästa meddelarfriheten. Men enligt SVT har det tydliggörandet inte nått ut till personalen.

LÄS ÄVEN: S-topp censurerar kommuninformation: ”Ett problem att det hamnar i sociala medier”

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
642Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons