Zelenskyj: Nato måste bomba Ryssland
NATO:s flygbombningar av Jugoslavien 1999/Volodymyr Zelenskyj

I sociala medier förs det hätska diskussioner huruvida Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nyligen önskat att Nato ska genomföra ”förebyggande attacker” mot Ryssland. I en ny video talar Zelenskyj om att man inte kan vänta på att Ryssland använder kärnvapen utan i stället måste genomföra ”förebyggande attacker” som påstås avskräcka Vladimir Putin.

Det var i ett samtal med tankesmedjan Australian Lowy Institute som Zelenskyj pratade om vad Nato bör göra i den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

LÄS ÄVEN: Trump varnar för tredje världskriget

Ukrainas president framförde att han är säker på att om Nato genomför ”förebyggande attacker, förebyggande åtgärder” mot Ryssland kommer president Vlaidmir Putin se konsekvenserna och vara avskräckt från att använda kärnvapen, rapporterar The Hill.

Detta trots att den ryske presidenten nyligen tydliggjort att han ”inte bluffar” när det kommer till att använda kärnvapen för att försvara ryssar och Ryssland.

”Förebyggande attacker”

Ukrainas president framför att han vill se att Nato agerar före Ryssland.

– Förebyggande attacker, förebyggande åtgärder krävs så att de vet vad som väntar om de använder kärnvapen. Inte tvärtom, inte invänta Rysslands kärnvapenangrepp och sedan säga, ”åh, du gjorde det, så nu får du det här”, sa Zelenskyj i samtalet enligt nyhetsbyrån Interfax.

Zelenskyjs samtal med Australian Lowy Institute kan ses nedan:

Ukraina: Svaret missförstås

Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov har kommenterat uttalandet med att Zelenskyj försöker att utlösa ett tredje världskrig och att det skulle leda till ”oförutsägbara katastrofala konsekvenser”.

I sociala medier pågår just nu hätska diskussioner rörande vad Zelenskyj faktiskt menar med sitt uttalande.

Zelenskyjs pressekreterare Sergii Nykyforov tillbakavisar påståendena i ett Facebookinlägg.

Även Zelenskyjs rådgivare Mykhailo Podolyak har publicerat ett inlägg i sociala medier. Han kallar det för ”rysk fejk” och tillbakavisar att det handlar om en ”förebyggande kärnvapenattack” mot Ryssland.

LÄS ÄVEN: Ukraina stämplar Elon Musk som kollaboratör efter fredsplanen

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.