Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj föreslog att spränga en rysk ledning som går genom Ukraina och förser Ungern med olja. Detta för att förstöra ”ryssvänlige” Viktor Orbáns industri. Det hävdar Washington Post som har tagit del av hemliga underättelseuppgifter.

Tidigare i vår fick hundratals dokument med hemliga underrättelseuppgifter från USA spridning efter den så kallade Discord-läckan. Tidningen Washington Post har tagit del av ännu fler dokument som tidigare inte offentliggjorts.

LÄS ÄVEN: Här firar Zelenskyjs rådgivare drönarattacken mot Kreml

Det framgår av underättelseuppgifterna att Zelenskyj i ett möte med Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj i februari i år ska ha föreslagit fler luftattacker mot ryska gränsstäder med hjälp av drönare. Sådana attacker har tidigare utförts mot ryska städerna Saratov och Rostov, vilket BBC och Yahoo uppmärksammat.

Ytterligare ett förslag från Zelenskyj ska ha varit att gå in med trupper i Ryssland och ockupera gränsstäder. Detta för att ha påtryckningsmedel i förhandlingar med Rysslands president Vladimir Putin.

LÄS ÄVEN: ”Nord Stream sprängdes för att USA inte litar på Tyskland”

I ett annat möte med Ukrainas vice premiärminister Julia Svyrydenko ska Zelenskyj föreslagit att spränga den ryska ledningen Druzjba som går genom Ukraina och förser Ungern med olja. Enligt underättelsedokumenten har Zelenskyj inte mycket till övers för Ungerns ”ryssvänlige” premiärminister Viktor Orbán.

”Zelenskyj betonade att Ukraina bara borde spränga oljeledningen och förstöra Viktor Orbáns industri, vilken är starkt beroende av rysk olja”.

Oljeledningar från Ryssland.

Attacker i Syrien

Ett annat förslag som presidenten behandlade var att Ukraina ska utföra hemliga operationer mot ryska styrkor som befinner sig i Syrien. Enligt underättelseuppgifterna, som Washington Post har publicerat, ska Ukraina ha övervägt att i hemlighet be kurderna om hjälp för att ta sig in och komma åt ryska styrkor.

Zelenskyj: ”Fantasier”

Washington Post har frågat Zelenskyj om förslagen och han avfärdade uppgifterna som ”fantasier”. Men framförde samtidigt att han förbehåller sig rätten att utforska flera olika militära alternativ.

– När så många människor har dött och det har påträffats massgravar och vårt folk har torterats så är jag säker på att vi måste använda alla knep, sa Zelenskyj och fortsatte:

– Det här kriget handlar om ockupationen av Ukraina. Ukraina måste vinna.

Washington Post har visat underättelseuppgifterna för högt uppsatta i Pentagon som inte frågasatt dokumentens äkthet.

LÄS ÄVEN: Orban i CPAC-tal: ”Ingen migration, inget genus, inget krig”