zelenskyj-tackar-sverige-feature

Telegram

InrikesUtrikes

Zelenskyj tackar Sverige för stridsvagnar – transport följs av ryssar

Publicerad 5/26/2023
Annons

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackar Sverige för leveransen av svenska stridsvagnar och stridsfordon till kriget mot Ryssland.
– Jag är tacksam för Sveriges beslut att ansluta sig till den internationella stridsvagnsalliansen, säger han.

Under gårdagen besökte Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) och civilförsvarsminister Karl Oskar Bohlin (M) Ukraina. De svenska statsråden träffade president Volodymyr Zelenskyj, försvarsminister Oleksij Reznikov och andra företrädare för landets ledning.

Det ukrainska toppskiktet har möblerats om en del sedan det senaste svenska besöket i december. I januari genomförde Zelenskyj en omfattande utrensning, där bland andra vice stabschefen Kyrylo Tymoshenko och vice försvarsministern Vyacheslav Shapovalov rensades ut sedan de anklagats för korruption.

Shapovalov var en av dem Jonson träffade vid sitt förra Ukrainabesök, men under gårdagens besök satt han istället bakom lås och bom. Ingen har betalat borgenssumman på över 100 miljoner kronor. Shapovalovs advokat hävdar att hans klient utsatts för en ”politisk process”.

Tackar Sverige

I samband med Ukrainabesöket lovade den svenske försvarsministern att ukrainska piloter ska få testa det svenska stridsplanet Jas 39 Gripen, och Zelenskyj passade på att tacka för alla de vapen Sverige redan skickat.

LÄS ÄVEN: Ukraina ska få testa Gripen

– Jag är tacksam för Sveriges beslut att ansluta sig till den internationella stridsvagnsalliansen till stöd för Ukraina, sade han.


– Jag är väldigt tacksam till det svenska samhället för det stora stödet till vårt land under detta fullskaliga krig.

Sverige har lovat Ukraina 10 stridsvagnar av typen Leopard 2 samt 50 Stridsfordon 90 (CV90).

Följs av ryssar

Det svenska besöket genomfördes samtidigt som svenska stridsfordon rullade på järnvägar genom Europa. På ryska sociala mediekonton följdes åtminstone ett av tågen, lastat med 25 svenska CV90.

Bland annat rapporterade ett ryskspråkigt Telegramkonto med över en miljon följare om att tåget just då befann sig i Slovakien, tio mil från ukrainska gränsen. Videobevis, karta och till och med exakta koordinater för var tåget observerats finns med i inlägget.

Faksimil

Det ryska inlägget publicerades i onsdags. Det innebär att de svenska stridsfordonen, nu två dygn senare, kan ha korsat gränsen in till Ukraina. Försvarsmakten har tidigare avböjt att kommentera vapentransporten.

LÄS MER: VIDEO: Här rullar svenska stridsfordon mot fronten i Ukraina

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
414Regering föreslår masslakt av kor för att uppnå klimatmål
Annons