Ziad dömdes för medhjälp till mord men friades av hovrätten – kräver nu ”lidandeersättning”
Ziad Khozad / Mordplatsen

Samnytt har tidigare rapporterat om gängbråket på en badplats i Notviken utanför Luleå som eskalerade till avrättningsmord på en ung svensk kvinna, Frida Landin. Två av de som dömdes i tingsrätten friades senare av hovrätten. En av dem begär nu pengar av de svenska skattebetalarna för ”lidande”.

Det var i slutet av juli förra året som personer i en gängkonstellation i Luleå kom i konflikt med varandra om bland annat fälgar till en bil som påstods ha försvunnit från ett förråd. En svensk tjej som hängde med de invandrarkriminella pekades ut som skyldig och gangsteravrättades omedelbart med flera skott i huvudet.

Fyra inblandade dömdes i april i år av Luleå tingsrätt till fängelsestraff av varierande längd. Domen överklagades till Hovrätten för övre Norrland som i flera fall ändrade de av tingsrätten utdömda påföljderna.

Frias från medhjälp till mord

Mest noterbart var att hovrätten inte ansåg bevisningen fullt ut tillräcklig för att döma 19-årige Ziad Khozad för medhjälp till mord. I tingsrätten dömdes han till 6 års fängelse (4 år efter straffrabatt).

Hovrätten friande som innebär att Ziad har rätt att begära skadestånd för de 10 månader han suttit frihetsberövad. Han meddelar via sin advokat, Jonas Westerlund, att han vill ha ”ersättning för lidande enligt Justitiekanslerns praxis”.

Enligt gällande schablon har Ziad rätt till 30 000 kronor i lidandeersättning för var och en av de månader han varit frihetsberövad, det vill säga totalt 300 000 kronor.

Ziad är tidigare dömd för bland annat försök till grov utpressning, försök till grov misshandel och förgripelse mot tjänsteman. Han avtjänar för närvarande fängelsestraff för annan brottslighet men anser ändå att han ska ha lidandeersättning för den psykiska skada han lidit genom att utpekas för medhjälp till det aktuella mordet.

Ytterligare en person frias

Hovrätten friar på samma grund om otillräcklig bevisning även 33-årige Ali Ahmed Sabriye som i tingsrätten dömdes till 12 års fängelse (8 år efter straffrabatt) för medhjälp till mord. Ali dömdes i tingsrätten för andra brott och för dessa anser hovrätten att han ska dömas till fängelse i 1 år och 2 månader ( 9 månader efter straffrabatt). Ali är tidigare dömd för bland annat häleri och narkotikabrott.

Det saknas uppgift om huruvida även Ali kommer att begära lidandeersättning från skattebetalarna.

Fastställd påföljd för mördaren

Hovrätten fastställer samtidigt påföljden för 20-årige Bahnan Mohammed Yusuf till 14 års fängelse (9 års fängelse efter straffrabatt) för mord. Det var han som höll i vapnet och på nära håll avlossade fem skott i ansiktet på Frida Landin och ytterligare tre i kroppen. Bahnan är tidigare dömd för bland annat rån, rattfylleri och olovlig körning.

Sänkt straff för skyddande av brottsling

33-årige Erik Simon Vestermark dömdes i tingsrätten till 3 års fängelse (2 år efter straffrabatt) för grovt skyddande av brottsling. Hovrätten anser inte brottet lika allvarligt då man inte säkert kunnat belägga att han gjort mer än att bränna upp gängets flyktfordon. Han får därför påföljden mildrad till 1 år och 6 månaders fängelse (1 år efter straffrabatt). Erik är tidigare dömd för bland annat grov misshandel och grovt olaga hot.

Skyddstillsyn för anknytande brott

Påföljden skyddstillsyn ändras inte heller för 24-åriga Sara Viktoria Olofsson Yngman som i samma mål som mordet dömdes för stöld, grovt egenmäktigt förfarande och näringspenningtvätt. Sara är tidigare dömd för bland annat rattfylleri och narkotikabrott.

Hovrättsdomen och den underliggande tingsrättsdomen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: Gängkriminelle Bahnan Yusuf döms för brutalt mord på kvinna
LÄS MER: Ung svensk kvinna sköts ihjäl med fem skott i ansiktet – fyra åtalas

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.