Pressfriheten i världen är hotad. Regeringar och myndigheter misslyckas med att skydda den fria pressen. Det uppger Reportrar utan gränser (RSF) när man på Pressfrihetens dag publicerar sitt pressfrihetsindex för 2024. I Sverige utsätts framför allt socialkonservativ media för såväl institutionella som aktivistiska inskränkningar.

– Vi ser hur demokratin tar stryk och politiker pressar pressfriheten. Politiker undergräver journalisters möjligheter att jobba. När vi på Reportar utan gränser sammanställer index har vi fem olika indikatorer. Den politiska indikatorn backar jämfört med förra året, säger Erik Larsson, ordförande för RSF Sverige, i en kommentar till rapporten.

Man skriver att man noterar att ett växande antal regeringar och myndigheter misslyckas med att skapa förutsättningar för journalister och garantera att allmänheten får tillförlitliga, mångsidiga och oberoende nyheter och information. Man ser en oroväckande nedgång av stödet för medias självständighet och ett ökande tryck från stater och andra politiska aktörer för att begränsa eller tysta obekväma medieaktörer.

– Stater och andra politiska aktörer tar allt mindre ansvar för att värna pressfriheten. Oberoende journalistik är en förutsättning för demokratiska system, men utvecklingen går tyvärr åt motsatt håll, säger Anne Bocandé, redaktionschef på RSF.

Samnytt hårt drabbat

I Sverige är det bland annat Samnytt som fått erfara konsekvenser av hur staten inte förmår skydda pressfriheten när den attackeras med så kallad lawfare från aktivistiska aktörer som ogillar att få sina aktiviteter kritiskt granskade. Samnytt har även motarbetats institutionellt av bland annat MO och MEN och myndigheter ansvariga för att bevilja mediestöd. RSF väljer dock att i stället huvudsakligen hämta sina pressfrihetsrelaterade exempel från utlandet.

Konkret har det tagit sig uttryck i flera domar för förtal när journalister som tagit sig in på ledande medieredaktioner granskats för eventuella kopplingar till våldbejakande islamism och näthatsaktivister synats i sömmarna för bland annat utredningar om djurplågeri.

MO och MEN har utsatt Samnytt för systematiska klander syftande till att inskränka publikationens pressfrihet när det gäller kritisk granskning. I nästa steg har Mediemyndigheten tagit nämnda domar och klander som intäkt för att försöka neka Samnytt de mediestöd publikationen är berättigad till.

RSF skriver i presentationen av sitt uppdaterade pressfrihetsindex att det råder ”brist på politisk vilja” att ta itu med de här problemen för att bättre skydda pressfriheten. Man menar att dessa underlåtenhetsförsyndelser bryter mot vad länder förbundit sig till i bland annat FN:s säkerhetsrådsresolution 2222.

Medier blockeras för medborgarna

Man skriver vidare kritiskt om hur många regeringar har ökat sin kontroll över sociala medier och internet, begränsat åtkomst, blockerat konton och stoppat innehåll som innehåller nyheter och information. Ett av de mer uppmärksammade exemplen är hur EU-länder nationellt och EU centralt tvingat de stora Internet-leverantörerna att blockera ryska medier för medborgarna. Ett annat kritiserat fenomen är hur flera IT-jättar på sina sociala medieplattformar och sökverktyg undertryckt konservativa röster till förmån för vänsterliberala dito

Tidigare har det i huvudsak varit totalitära vänsterregimer som Kina och Nordkorea som ägnat sig åt dylikt, något som RSF noterar i sin rapport när man skriver att ”Kina utövar strikt kontroll över informationskanaler, implementerar censur- och övervakningspolicyer för att reglera online-innehåll och begränsa spridningen av information som anses vara känslig eller som strider mot partilinjen”. Idag har den typen av maktutövning spridit sig också till förment demokratiska länder.

Politiska grupper attackerar journalister

Organisationen uppmärksammar hur ”politiska grupper underblåser hat och misstro mot journalister genom förolämpning, misskreditering och hot”. Ett färskt exempel i Sverige som Samnytt rapporterat om som inte kommit med i rapporten är hur den granskande journalisten Christian Peterson, som också driver Förtalsombudsmannen, av vänsterorganisationen Civil Rights Defenders utsätts för just den typ av angrepp som RSF beskriver.

LÄS ÄVEN: Christian Peterson pekas ut som främsta hotet mot svensk media

Fortsatt är det främst kommunistiskt och islamistiskt styrda länder där det är allra sämst beställt med pressfriheten. Vid sidan av Kina och Nordkorea nämns i rapporten även Vietnam, Eritrea, Syrien och Afghanistan.