Christian Peterson, som står bakom den så kallade Förtalsombudsmannen, pekas av Civil rights defenders ut som det främsta hotet mot svensk media. Vänsterorganisationen anklagar Peterson för att vilja “misskreditera, tysta och störa politiska motståndare”
– Man får mer stöd och bidrag om man kan hävda att de mänskliga rättigheterna är hotade, säger Peterson till Samnytt.
Utpekandet görs i Civil Liberties Union for Europes mediefrihetsrapport för 2024. I den 621 sidor tjocka rapporten, som uppmärksammats av ett flertal medier, har Civil rights defenders författat de 31 som handlar om Sverige.
Under det avsnitt som handlar om mediefrihet ägnas merparten av utrymmet åt Christian Peterson och Förtalsombudsmannen, som namnges och hängs ut som ett hot. Peterson anklagas bland annat för att försöka “misskreditera, tysta och störa politiska motståndare”.
Ett samhällsproblem
När Samnytt pratar med Christian Peterson känner han till att han pekas ut i den uppmärksammade rapporten. Han tycker att anklagelsen är märklig och osaklig.
– Förtalsombudsmannen vill stoppa det här med att folk blir kallade nazister och hängs ut och trakasseras. Det är ett samhällsproblem som gör att många exempelvis inte vågar uttrycka kritik mot massinvandringen, säger han.
– Det här har ingenting med journalistik att göra överhuvudtaget. Det är inte uttalanden som gjorts i medier, utan i sociala medier. De har inte gjorts i medias tjänst.
Han tar som exempel tvåbarnsmamman Evelina Hahne, numera aktiv i Alternativ för Sverige, som bland annat kallades för “padda” och “kackerlacka” av en meningsmoståndare.
LÄS ÄVEN: Evelina efter vänsterextrema hoten – ”otroligt obehagligt”
– Det har ingenting med journalistik att göra alls. Det här är privatpersoners trakasserier mot andra privatpersoner som skett i politiska syften, understryker Christian Peterson.
Flera sakfel
Peterson påpekar fler sakfel i Civil rights defenders rapport. Bland annat påstås att Förtalsombudsmannen inte vunnit några av sina förtalsmål, vilket inte stämmer. Han tar upp fem fällande domar som alla vunnit laga kraft.
Han nämner också att det finns andra aktörer som ägnat och ägnar sig åt liknande verksamhet, som Juridikfronten och Näthatsgranskaren. Fast då för att sätta fast personer som uppfattas som rasister eller högerextremister.
– Civil rights defenders tar inte upp den kontexten, därför att när de gör samma sak så anses det okej, säger Peterson.
Han jämför även med hur SD-politikern Marcus Wiechel för tolv år sedan pekades ut som kriminell av Sveriges television och flera andra medier. Anledningen var att han dömts för förtal i ett förenklade tvistemål av samma slag som det Förtalsombudsmannen driver.
– Men när vi vinner förenklade tvistemål, då anses det inte vara riktiga förtalsmål och inte vara på allvar, säger han.
“Mer stöd och bidrag”
Samnytt har pratat med Civil rights defenders pressavdelning och på deras önskemål skickat dem våra frågor via mejl. Vi har ännu inte fått svar.
Christian Peterson berättar att han själv försökt ha kontakt med de vänsterorganisationer som, bland annat, pekar ut honom som ett hot, men att de inte vill prata.
– De är inte intresserade av att ha någon diskussion överhuvudtaget. De vill skapa en bild av att jag, alternativmedia och Förtalsombudsmannen är ett hot för att kunna framställa sig själva som offer, säger han till Samnytt och ger sin förklaring till varför:
– Man får mer stöd och bidrag om man kan hävda att de mänskliga rättigheterna är hotade, och att man behöver mer stöd för att motverka det. De kan aldrig luta sig tillbaka och säga att allt är fantastiskt.
LÄS ÄVEN: ”Yttrandefrihetsorganisation” kräver av regeringen: Stoppa Förtalsombudsmannen
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.