Svenska PEN:s nya ordförande Kerstin Almedgård vill att regeringen ingriper och stoppar Förtalsombudsmannen Christian Peterson. Det säger hon i en intervju med fackförbundets tidning Journalisten. I artikeln pekas i synnerhet Peterson, men även så kallat alternativa medier, ut som hot mot demokratin och mot statens intressen.
Den så kallade Förtalsombudsmannen vann under tisdagen ännu en förtalsprocess. Käranden var återigen Evelina Hahne, politiker för Alternativ för Sverige, som förtalats av den vänsterextrema Malmökvinnan Smilla Jalasjoki. Samnytt har tidigare skrivit om målet.
LÄS MER: Evelina efter vänsterextrema hoten – ”otroligt obehagligt”
I våras dömdes Jalasjoki i en så kallad tredskodom eftersom hon inte svarat på domstolens kontaktförsök och delgivningar. Nu har rättegången tagits om sedan den dömda kvinnan ansökt om återvinning.
Då liksom nu är det Förtalsombudsmannen och Christian Peterson, som även han kandiderade för Alternativ för Sverige förra hösten, som driver processen.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Döms – igen
Smilla Jalasjoki döms nu igen. Denna gång att betala 10 000 kronor i skadestånd till Evelina Hahne efter hon i yttranden på det sociala mediet X, tidigare Twitter, kallat småbarnsmamman för “nazist”. Vänsterextremisten har även kallat Hahne för “padda” och “kackerlacka”.
Malmö tingsrätt menar att Jalasjoki yttranden på internet varit oförsvarliga.
“Smilla Jalasjokis Twitter-inlägg har inte heller innefattat någon uppmaning till fortsatt diskussion i något politiskt ämne, utan har i sig bara varit ett hetsande och hatiskt uttryck”, står att läsa i dagens dom som fortsätter:
“Smilla Jalasjokis kommunikation, innefattande tydligt nedsättande omdömen om Evelina Hahne, kan inte ursäktas som försvarliga inlägg i någon politisk debatt.”
Får hjälp av tidigare C-politiker
Smilla Jalasjoki får hjälp av advokaten Peter Hellman – en aktiv debattör i sociala medier som tidigare kandiderat för Centerpartiet. Hellman ställer upp “pro bono”, det vill säga gratis, för att hjälpa sin klient.
Motivet är ideologiskt då advokaten är motståndare till Förtalsombudsmannen. Hellman har flera gånger uttryckt sitt ogillande i sociala medier.
Men den tidigare C-politikerns engagemang är något som Christian Peterson tycker är märkligt.
– Han klagar ofta på tonen i sociala medier och pekar ut Sverigedemokraterna som ett problem. Att sverigedemokratiska politiker och andra aktörer polariserar debattklimatet, säger Peterson och tillägger:
– Men han företräder, helt gratis, en person som kallar en meningsmotståndare för “padda” och “kackerlacka”.
Slapp-stämningar
Peter Hellman hävdar att Förtalsombudsmannen ägnar sig åt så kallade Slapp-stämningar (Strategic lawsuit against public participation) – rättsprocesser ägnade att tysta journalister och människorättsaktivister.
Han vill, när Samnytt ringer upp, inte svara på frågor.
– Jag har gjort ett uttalande på plattformen X som jag hänvisar till avseende den här domen. Innan jag och min klient analyserat domen och bestämt om den ska överklagas eller inte så ser jag ingen anledning att kommentera den ytterligare. Jag får hänvisa till det uttalandet, säger Peter Hellman till Samnytt.
Men vill du svara på varför du ställer upp pro bono?
– Jag hänvisar som sagt till det uttalandet jag har gjort, så du får läsa det. Sedan när vi tagit ställning till om vi ska överklaga eller inte är det möjligt att jag kan uttala mig mer i frågan.
Vill inte hamna i domstol
Peter Hellman är inte den enda som ogillar Förtalsombudsmannen. I grunden handlar konflikten om huruvida människor som placerar sig på en tänkt politisk vänstersidan ska få förtala, eller till och med hota, personer som är eller anses befinna sig till höger. I synnerhet sådana som stämplats som rasister och högerextremister.
I den vänsterradikala miljön är det många som upplever obehag av att riskera domstolsprocesser för den typen av ofta hotfulla yttranden. Den som stämplats som högerextremist betraktas i denna miljö som legitim måltavla, ovärdig rättsligt skydd.
En sådan aktör i denna miljö är Expo, grundad av våldsverkare från Antifascistisk aktion (Afa). Expo och dess medarbetare har i åratal kartlagt och hängt ut utpekade fiender från den motsatta sidan. Inte minst nynazister och människor som ansetts ingå i en så kallad vit makt-miljö, men även högerpolitiker och journalister vars rapportering ogillats av organisationen.
Nu sällar sig även organisationen Svenska PEN till denna skara. Svenska PEN, officiellt en “yttrandefrihetsorganisation”, har nära band till Expo och liknande aktörer i vänstermiljön. Tidigare ordföranden Ola Larsmo har numera en podd tillsammans med debattören Henrik Arnstad.
Vill att regeringen ingriper
Svenska PEN:s ordförande Kerstin Almegård, som tillträdde posten tidigare i år, hävdar i en intervju med tidningen Journalisten att Förtalsombudsmannen försöker “underminera demokratin” och “avskaffa” det öppna samhället genom sina rättsprocesser.
Hon kräver att regeringen ingriper, och vill att den ser över sitt lagstiftningsarbete. Inte minst med anledning av händelserna tidigare i år då Christian Peterson anmälde sig till en kurs anordnad av vänsterakademikern och rasaktivisten Tobias Hübinette, vilken även är en av Expos grundare.
LÄS MER: Vänsterforskare sjukskriven efter konflikt med kritisk student – ”Skriver väldigt nedsättande”
När Samnytt ringer upp Almegård för att fråga på vilket sätt hon vill ändra lagen för att sätta stopp för Förtalsombudsmannen, vill hon inte svara på frågor. Hon säger att hon inte har tid.
– Jag har en hel dag fullspäckad med möten och är lite på språng nu, så det får vi ta lite senare, svarar hon.
– Jag är på väg ut genom dörren nu, så jag kan inte ta det.
Därefter lägger hon på luren. Kerstin Almegård svarar därefter inte på vare sig mejl eller ytterligare påringningar.
Inget “carte blanche” för journalister
Christian Peterson håller, föga förvånande, med Kerstin Almegård i hennes beskrivning av Förtalsombudsmannen som ett hot mot demokratin.
– Förtalsombudsmannen är en organisation vars syfte är att stävja hat, trakasserier och hot i sociala medier. Där försöker Kerstin Almegård framställa det som att vi försöker tysta journalister, men vi har inte stämt en enda journalist, säger han till Samnytt.
Han påtalar att de ärenden som Förtalsombudsmannen drivit i domstol handlat om yttranden som gjorts privat, inte i någons yrkesutövning.
– Även om de yrkesmässigt jobbar som journalister, så har de gjort de här uttalandena i det privata. Det är inte så att bara för att man jobbar som journalist dagtid, så får man något carte blanche att trakassera sina meningsmotståndare under sin fritid, menar Christian Peterson.
“De ändrar och vrider”
Peterson anser också att de som kritiserar honom hycklar och använder dubbla måttstockar.
– Man kan ha en diskussion om förtalslagstiftningens vara eller icke vara. Men det har inte de här människorna. De har ett problem med att vi, på högersidan, stämmer. Men deras organisationer, som ofta är skattefinansierade, ser de inga problem med, menar han och tar Juridikfronten som exempel.
Peterson nämner också den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Markus Wiechel, som 2011 dömdes att betala skadestånd till en socialdemokratisk politiker. Anledningen var en kommentar som någon skrivit på Wiechels blogg.
– Där slog vänstern på stort och kallade Wiechel för förtalsbrottsling för att han hade dömts i ett förenklat tvistemål. Men nu helt plötsligt, när jag använder förenklade tvistemål, då är de helt plötsligt inte riktiga förtalsmål, säger han.
– De ändrar och vrider på sina egna resonemang i syfte att framställa mig som ett hot och sig själva som demokratikämpar, när det egentligen är tvärtom, säger Christian Peterson.
LÄS MER: Christian Peterson efter att Mathias Våg friats: ”Förvånad”
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.