Socialdemokraterna i Malmö berömmer sig för att styra över Sveriges med ”superdiversifierade” stad. Kritiker mot denna demografiska utveckling där svenskar idag utgör en etnisk minoritet använder andra begrepp för stadens tillstånd. När 1 400 judar brutalt mördades av muslimska terrorgruppen Hamas och Malmös gator fylls av skaror som hyllar massmordet meddelar S-styret att man storsatsar på antirasism – mot islamofobi och afrofobi.

S-styret får draghjälp av vänsterlutande lokaltidningen Sydsvenskan i sina försök att leda bort uppmärksamheten från de lågintensiva antisemitism som länge plågat stadens judiska minoritet men som efter Hamas massmord exploderat i öppet judehat från stadens ’muslimska civilsamhälle’ som demografiskt utgör stadens största invandrargrupp.

Tidningen har intervjuat Sfi-läraren Layla Ahmed som bott i Malmö i 30 år. Efter blodbadet i Israel påstår hon sig ha en bild av hur hatet förändrats och eskalerat i staden som skiljer sig från de flesta och som Sydsvenskan finner angeläget att lyfta fram.

Ser ingen antisemitism i Malmö

Någon ökad antisemitism säger sig Layla inte ha iakttagit. I stället hävdar hon att ungdomsgäng nu drar runt på gatorna och i kollektivtrafiken och spottar efter muslimer.

– Det är väldigt smärtfyllt och något som vi verkligen måste ta på allvar, tycker Layla.

Hon säger att det eskalerat ytterligare nu började öka för ungefär ett år sedan i samband med att iranska kvinnor kastade slöjan och krävde sin frihet. Layla kommer i sitt arbete på Sfi i kontakt med många nyanlända arabisktalande kvinnor i slöja som upplever sig diskriminerade av slöjkritik och svensk solidaritet med de förtryckta kvinnorna i Iran.

LÄS ÄVEN: Efter Hamas massmord på judar: Nu utbildas Sveriges lärare… om ’islamofobi’

Kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter

S-styret i Malmö har inrättat ett särskilt kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter. Vilket fokus befattning ska ha indikeras av att den tillsatts med Amani Loubani (S). Det är inte den år efter år ökande antisemitismen hon brunnit för att få bukt med under det år hon innehaft positionen.

Det är det inte heller nu trots att staden gator fyllts med horder av judehatande migranter som skanderat antisemitiska slagord och öppet hyllat och firat Hamas massmord på judar. Malmös judar finns inte ens med i listan när Amani räknar upp vilka grupper hon ser som sin uppgift att värna.

– Vi tittade på vad vi gör mot antisemitism, antiromism, homofobi, antimuslimsk rasism och afrofobi. Då hittade vi att vi har en del åtgärder åt de första tre, men väldigt, väldigt få riktade till muslimer och afrosvenskar, berättar hon.

”Krafttag mot antimuslimsk rasism och afrofobi”

Därför tar Malmö stad nu vad man beskriver som ”krafttag i arbetet mot antimuslimsk rasism och afrofobi”. Hon och hennes kader av tjänstemän ska närgranska hur diskrimineringen mot dessa två grupper ser ut. Framför allt menar hon att våld mot afrosvenskar är underrapporterat och behöver lyftas fram bättre.

Storsatsningen på antirasism där stadens judar inte är inkluderade är inte gratis för skattebetalarna. Staden går varje år en miljard back i budgeten på grund av låga skatteintäkter och höga bidragskostnader men 20 miljoner kronor tycker S-styret i Malmö att man ändå kan lägga på något så behjärtansvärt som detta, i synnerhet just nu.

På Malmös universitet står en stor grupp motiverade akademiker redo att skriva avhandlingar om stadens antimuslimska rasism och afrofobi. En rejäl bit av de 20 miljonerna ska gå till att avlöna dem.

LÄS ÄVEN: Explosion av judehat – då storsatsar USA:s regering mot ’islamofobi’

”Viktigt låta alla definiera sig själva”

Amani Loubani förklarar också för Sydsvenskan att man måste låta alla invånare i Malmö definiera sig själva och inte ställa krav på att de ska gå upp i en svensk identitet. Det är särskilt viktigt i en stad med sådan ”superdiversitet”, som är Loubanis positivt klingande beskrivning av Malmös extrema demografiska sammansättning.

– Identiteter är komplexa. Frågan är inte vilken identitet man har, utan hur vi inkluderar alla oavsett deras identiteter, resonerar hon.

För att signalera den målsättningen och synen på integration har man valt att kalla den storsatsning mot antimuslimsk rasism och afrofobi i Malmö för ”aktiv inkludering och delaktighet”. Så ska utgiftsposten på 20 miljoner i stadens budget också bokföras.

Judar döljer sin identitet eller flyr Malmö

Det har i tilltagande utsträckning blivit ett problem för den minoritet med judisk bakgrund som funnits länge i Malmö. För att inte bli utsatt för hat, trakasserier och våld tvingas många dölja sin judiska identitet.

Många judar har också valt att flytta från staden och i flera fall att även lämna Sverige. Efter Hamas massmord på judar nyligen är situationen för Malmös judar värre än någonsin. Men för staden socialdemokratiska styre är det ett icke-problem.

Socialdemokraterna i Malmö har genom åren dragit på sig hård kritik – även internationell sådan – inte bara för att negligera den muslimska antisemitismen i staden utan också för att vara en del av problemet. USA:s regering har vid två tillfällen skickat sitt särskilda judiska sändebud till Malmö för protester och allvarssamtal med stadens socialdemokratiska styre.