Två flickor i tioårsåldern som var på väg hem från matbutiken stoppades av två äldre pojkar. En av flickornas mammor hoppas att en polisanmälan ska kunna göra så att barnen kan återfå tryggheten.

Flickorna befann sig på en ort utanför Sundsvall då de stoppades av pojkarna som tog tag i deras cykelstyren.

LÄS ÄVEN: Fördubbling av antalet ungdomsrån sedan 2015 – invandrare rånar svenskar

– Den ena pojken sa att de skulle ”robba” dem. När min dotter skrek att de skulle släppa hennes cykel sa den andra pojken ”nu är leken över, har ni några pengar på er?”, säger den ena flickans mamma till Sundsvalls Tidning.

Pojkarna krävde att flickorna skulle lämna ifrån sig pengar och mobiler, men de vägrade. Sedan körde en bil förbi, vilket distraherade pojkarna varpå tjejerna tog chansen att cykla därifrån.

Bröt ihop

Då flickorna kom hem var de enligt mamman ”smått hispiga”. Först trodde hon att de skojade, men sedan förstod hon vad som hade hänt.

– Det känns så onödigt. När hennes kompis hade åkt hem till sig bröt min dotter ihop. Det är så synd, för vi har tränat på att hon ska kunna gå och cykla själv, säger hon.

Pojkarna kunde snabbt identifieras och rånförsöket har polisanmälts.

– De ska känna att det inte är ett okej beteende, det ska inte bara få passera. Dessutom vill jag visa flickorna att jag tror på dem, säger hon.

LÄS ÄVEN: ÅTAL: Gäng tvingade flicka dansa naken under knivhot – ”Skriker du knivhugger vi”

Enligt Henrik Blusi, chef för områdespolisen i Sundsvall och Timrå, finns det flera åtgärder som polisen tillsammans med andra myndigheter kan vidta i fall med grova brott och då gärningsmännen inte är straffmyndiga.