österrike flagga

Foto: Ninane.

Utrikes

100 000 turkar kan bli av med sitt österrikiska medborgarskap

Publicerad 8/14/2018
Annons

Många turkar ska efter att ha blivit naturaliserade österrikiska medborgare ha återupptagit sitt turkiska medborgarskap – något som är förbjudet i Österrike utan tillstånd.

Det är regeringspartiet Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ, som hävdar att upp emot 100 000 turkar bryter mot landets lagar om dubbelt medborgarskap för att kunna rösta i turkiska val. Skaffar man ytterligare ett medborgarskap utan tillstånd – vilket endast ges i undantagsfall, förlorar man automatiskt det österrikiska.

För ett drygt år sedan lade FPÖ fram en lista med 100 000 personer som man menar strider mot lagen. Namnen ska ha inhämtats från den turkiska röstlängden.

Inrikesministeriet har sedan gett kommunerna i uppdrag att pröva de enskilda fallen och för någon vecka sen kom de första besluten i två förvaltningsdomstolar – tre personer fråntas sitt österrikiska medborgarskap.

Då de turkiska myndigheterna inte samarbetar menar man att det är upp till individen själv att presentera bevis på att man inte innehar ett turkisk medborgarskap.

Ärendena kommer att prövas i högre instans.

Totalt har omkring 70 turkar med dubbla medborgarskap underrättats om att de riskerar förlora sina österrikiska medborgarskap.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons