På torsdagskvällen utbröt skottlossning i det problemtyngda och invandrartäta området Öxnehaga i Huskvarna. När polisen anlände till platsen anträffade de en skottskadad yngling som uppges vara endast 13 år gammal.

Ynglingen fördes till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador. Polisen ville initialt inte kommentera vilken typ av skador offrets åsamkats men bekräftade senare att det rör sig om skottskador.

En stor polisinsats har pågått under natten och fredagsmorgonen men ingen person har ännu gripits för dådet och polisen har heller ingen misstänkt. Det framgår inte om den skjutne ynglingen har förhörts om vem som skjutit honom och huruvida han velat samarbeta med polisen.

Uppgifter saknas även om den skjutnes härkomst och om denne är känd av polisen sedan tidigare. Polisen uppger att man ännu inte har lyckats fastställa något motiv till skjutningen och vill inte säga om man arbetar utifrån någon hypotes kring detta.

Problemtyngt och mångkulturellt
Öxnehaga har under en längre tid utvecklats i riktning mot ett allt otryggare område och befarats hamna på polisens lista över så kallade utsatta områden i likhet med närliggande Råslätt. Efter torsdagskvällens skjutning vittnade många boende, framför allt föräldrar, om oro över situationen.

Polisen har haft en ökad närvaro i området efter omfattande problem med antisociala, drogberoende och kriminella gäng på torget som bland annat lett till att livsmedelsbutiken inte längre kunnat hålla öppet på grund av hot, stölder och sönderslagna fönsterrutor utan fick slå igen.

Även bibliotekets verksamhet har varit i farozonen sedan en bibliotekarie misshandlades. Den har kunnat fortsätta endast på grund av att lokalerna nu patrulleras av väktare.

Idrotten är ett annat verksamhetsområde som tampats med problem. Bland annat har innebandylagets spelare trakasserats, dödshotats och fått sina tillhörigheter stulna av gängen som hängt runt sporthallen på kvällarna.

Områdets eldsjäl inom fritidsförvaltningen, Jonas Karlsson, som hyllats för sina insatser för att försöka få problemungdomarna på rätt köl har ett annat synsätt på närområdets utveckling:

– Ett mångkulturellt område som Öxnehaga skapar många spännande möten, säger han och berättar att området inom de grupperingar han arbetar med numera kallas ”Öxnish”.

Även Uli Wollrab som arbetar på biblioteket i Öxnehaga där en medarbetare misshandlades ville – åtminstone innan den händelsen – tona ned bilden av ett problemområde relaterat till dess demografiska profil. Enligt honom har denna mix i stället varit ”en källa till glädje”.

– Jag uppfattar Öxnehaga som ett trevligt område. Här samlas folk från jordens alla hörn.