pojke-droger-kalsonger
Inrikes

13-åring tvingades hoppa av skolan – transporterade knark åt kriminella i kalsongerna

Publicerad 2/13/2021
Annons

En endast 13 år gammal pojke utnyttjades som springpojke åt gängkriminella som kontrollerar knarkhandeln i Malmö. Ett års fängelse blev påföljden för utnyttjandet. Pojkens familj har på grund av hotbild tvingats lämna Malmö och leva under skyddad identitet på annan ort.

Brotten uppdagades efter att pojken missat stora delar av sin skolgång och mamman kontaktades. När hon följde efter sin son upptäckte hon att han inte gick till skolan utan mötte upp suspekta personer.

Konfronterades av mamman

Hon konfronterade sonen som erkände att han, och även flera andra elever, sedan en tid tillbaka langat knark åt det lokala gänget och för detta fått 4 000 kronor i månaden i ersättning. Drogerna transporterades i lönnfickor i pojkens kalsonger. Plagget hittades senare av polisen hos en av de misstänkta i det kriminella nätverket.

Konkret gick det till så att 13-åringen plockades upp på skolgården vid 12-tiden där han försågs med knarket. Detta transporterade han sedan till en plats i Lund, där han också sålde knarket. Försäljningen inbringade cirka 6 000 kronor om dagen, pengar som han efter dagens värv överlämnade till en gängmedlem.

I förhör har pojken uppgett att han ville sluta med knarkhanteringen och därför slagit sönder den mobil han fått för kommunikation med gänget. Han ska då ha blivit uppsökt på skolan och fått dödshot riktade mot sig och hans familj om han inte fortsatte.

Kontaktade polisen

I det skedet kopplades polisen in. Med vägledning av uppgifter som 13-åringen lämnat kunde tre misstänkta personer identifieras och adresser som användes för förvaring av knark och skjutvapen lokaliseras.

Tre unga män har tidigare dömts för grovt vapenbrott efter dessa utpekanden. Nu döms även en 27-årig man för grovt olag tvång som den person som varit instrumentell i att sätta 13-åringen i arbete med att transportera och sälja knark. Mannen döms mot sitt nekande men domstolen finner genom bevisning det styrkt att han är skyldig.

Specialsydda kalsonger bevisföremål

Ett centralt bevisföremål är de kalsonger med specialsydda lönnfickor som pojken försetts med för att placera knarket i och som påträffades vid husrannsakan hos de misstänkta i härvan. Även andra betalda springpojkar åt gänget ska ha fått sådana plagg.

27-åringen döms också för häleri och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Detta efter att en stor mängd stöldgods och så kallade bangers påträffades vid husrannsakan.

Påföljden för brotten stannar vid ett års fängelse som efter rabatt enligt praxis omvandlas till 8 månader. 27-åringen ska även betala ett skadestånd till 13-åringen på 21 000 kronor.

Familjen tvingas gå under jorden

Till följd av den hotbild som finns mot pojken och hans familjemedlemmar har familjen måst flytta till Malmö för att leva på annan ort under skyddad identitet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons