På torsdagen föll dom i Luleå tingsrätt mot de fyra män som stått åtalade för ett uppmärksammat knivmord utanför järnvägsstationen i Boden i december som åklagaren rubricerat som ”en ren avrättning”. Huvudmannen, Ayman Alksh, född 1999-05-29 och medborgare i Syrien, döms till 13 års fängelse och livstids utvisning.

Två medåtalade, Taimour Enferadi, född 1995-12-28 och Fars Weldesus, född 1999-05-27, döms för grov misshandel till tre års respektive två år och sex månaders fängelse. Weldesus påföljd inbegriper även påföljd för stöld, rattfylleri, olovlig körning och flera narkotikabrott.

Den fjärde åtalade, Erik Svante Adam Karlsson, född 2001-12-22, döms för medhjälp till misshandel till skyddstillsyn.

Hämnd för bakomliggande konflikt

Det var strax innan julafton som en 19-årig man med utomvästlig härkomst påträffades allvarligt knivskuren vid järnvägsstationen i Boden. Han avled senare av de skador han åsamkats. Mordet begick mitt på dagen inför ett stort antal chockerade vittnen.

Brottet kunde rätt snart knytas till de nu dömda männen och härledas till en tidigare konflikt mellan dem och offret. Knivmordet var en hämnd för att offret tidigare misshandlat en av gärningsmännen.

De meddömda har nekat till att de kände till att 19-åringen skulle mördas och uppger att de trodde att han endast skulle misshandlas. Domstolen har inte kunnat vederlägga påståendet och därför finns inte mord eller medhjälp till mord med i brottsrubriceringen för dem.

Åklagaren hade yrkat på betydligt strängare påföljd för de medåtalade eftersom de enligt vittnesmål ska ha hållit fast offret medan han knivmördades. Huvudmannens försvarare ville tvärtom se väsentligt lägre påföljd för sin klient med argumentet att det inte ska ha stått utom varje rimligt tvivel att denne utdelat de sammanlagt åtta knivhuggen.

Tidigare brottsregister

Ayman Alksh är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott. Taimour Enferadi är tidigare dömd för bland annat olovlig körning. Fars Weldesus är tidigare dömd för narkotikabrott. Erik Svante Adam Karlsson är inte tidigare dömd för brott. Den mördade 19-åringen hade domar på sig för narkotikabrott och skadegörelse.

Tingsrättens dom kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.