polis-misshandel-gunnesbo-lund
Inrikes

14-åring förnedrades under rån – tvingades ned på knä och skälla som en hund

Publicerad 7/8/2019
Annons

Misshandeln och rånet filmades av gärningsmännen. Tiden efteråt har präglats av rädsla och mardrömmar för 14-årige Liam. ”Varför gör de så här?” var tankarna som snurrade i huvudet under överfallet.

Det var kvällen innan julafton Liam hade bestämt träff med några tjejkompisar i Sätra centrum i Gävle. Två killar i 15-årsåldern dök också upp och sparkade ned honom bakifrån och stal mobiltelefonen han fått av sin syster i födelsedagspresent. Slagen fortsatte medan han låg ned.

– Det gjorde ont och jag tänkte bara: ”Varför gör de så här?”, säger Liam.

Mobilfilm blev bevis
Mer än ett halvår senare har Liam fortfarande mardrömmar om rånet som filmades av en av gärningsmännen och sedan kunde användas som bevis. I förundersökningen framgår att Liam bett om ursäkt för att ha umgåtts med en av tjejerna som ska ha varit ihop med en av gärningsmännen. Han ska också ha tvingats ned på knä och tvingats skälla som en hund och jama som en katt.

Utöver mobiltelefon tog man även hans märkeströja så att han fick gå hem utan kläder på överkroppen i minusgrader.

Rättegång
En månad senare kallas Liam till polisförhör där han kan uppge namnet på en av gärningsmännen. I ett senare förhör minns han även namnet på den andre. I fredags ställdes gärningsmännen inför rätta för rån och övergrepp i rättssak.

– Till en början gick det bra men när de visade upp filmen på när Liam blir sparkad och slagen så bröt jag ihop och fick lämna salen, säger Liams mamma Helena.

På onsdag faller domen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons