50-årige 14-barnspappan Abdiqafar Ereg, som för nio år sedan uppmärksammades medialt när han vägrade hälsa på en kvinnlig chef, kandiderar nu för Socialdemokraterna i Trollhättan. Han är partiets affischnamn i stadens invandrarområden.

Det är våren 2013. Då 41-årige Abdiqafar Ereg försöker som student på folkuniversitetet få tag på en praktikplats i Trollhättan. Året innan har Saab lagt ned sin fabrik i staden efter att ha gått i konkurs, arbetslösheten är skyhög och att hitta en praktikplats är i det närmaste omöjligt.

Kommunen erbjuder hjälp

I det läget erbjuder kommunen hjälp med att ordna praktikplatser åt studenterna. En av dem som erbjuds plats är Abdiqafar Ereg.

När Ereg kallas till intervju vägrar han emellertid att hälsa på och ta den kvinnliga arbetsledaren Annika Wadsö i hand. Han förklarar det med att han är muslim och därför inte kan hälsa på en kvinna.

Wadsö säger att det inte gör något om han inte hälsar på henne. Däremot påpekar hon att kommunens likabehandlingsplan kräver att alla behandlas lika, oavsett de är kvinnor eller män, och att det kan uppkomma situationer under praktiken där han måste hälsa på kvinnor.

Hon konstaterar att Abdiqafar Ereg därför måste välja mellan om han kan gå med på de kraven, eller om han vill tacka nej till praktikplatsen.

Får skadestånd

Abdiqafar Ereg hävdar efter intervjun att han blivit diskriminerad för att han är muslim. Han vänder sig till fackförbundet Unionen, som stämmer träff med representanter för Trollhättans kommun.

Tre manliga chefer på Trollhättans kommun, varav två är muslimer, kommer tillsammans med de fackliga representanterna överens om att Ereg ska få ett skadestånd på 30 000 kronor för att han inte fått praktikplatsen.

Samtidigt får Annika Wadsö en skriftlig varning, anklagad för att ha brutit mot kommunens mångfalds- och jämställdhetsplan. Hon tvingas senare bort från sin anställning på grund av handskakningsfallet.

Fallet får stor medial uppmärksamhet och tas bland annat upp i Sveriges television. Därefter blir det tyst.

Kandiderar för Socialdemokraterna

Nu är Abdiqafar Ereg aktuell igen. I årets val kandiderar han till kommunfullmäktige för Socialdemokraterna i Trollhättan.

Affischer med hans namn på pryder inte minst invandrartäta bostadsdelen Kronogården. Han står på plats 17 på kommunlistan.

Faksimil

Samnytt har pratat med personer med insyn i händelserna kring Abdiqafar Ereg. De önskar dock vara anonyma.

Enligt en av dem utnyttjar partiet det inflytande Abdiqafar Ereg fick i radikala muslimska kretsar i och med att han vann handskakningsfallet för att värva röster.

– Han fick en massa status och makt av det, berättar en väl insatt källa.

Anklagas för att fejka handskakningsnej

På en kampanjbild som Socialdemokraterna publicerat inför valet syns Abdiqafar Ereg hälsa på en kvinna genom att ta henne i hand.

Socialdemokraterna/Facebook

Enligt en uppgiftslämnare Samnytt pratat med är det inte särskilt anmärkningsvärt. Ereg uppges nämligen aldrig ha haft några problem med att hälsa på kvinnor.

Att han vägrade hälsa på Annika Wadsö 2013 förklaras med att han hoppades slippa göra praktik, så han kunde gå på bidrag istället.

– Han gjorde sig helt jävla omöjlig för att få höra att han inte var välkommen på kommunen, berättar personen.

Fjorton barn med fem olika kvinnor

Socialdemokraternas affischnamn i Trollhättan kom till Sverige från Somalia 2006. Sedan 2016 är han svensk medborgare. Enligt folkbokföringen är han frånskild, och har fjorton barn med fem olika kvinnor.

Enligt en källa Samnytt pratat med har Socialdemokraterna i Trollhättan inga problem med att ha Abdiqafar Ereg som kandidat. Tvärtom.

– De tycker nog det här är en jättebra idé. Det visar man ju nu. De har till och med satt honom på en affisch, säger källan.

Samnytt har inför publiceringen av denna artikel sökt såväl Abdiqafar Ereg som ordföranden för Socialdemokraterna i Trollhättan, Moez Dharsani.