Under tisdagen har polisen i Österrike genomfört 18 räder mot olika adresser i och omkring huvudstaden Wien och gripit sammanlagt 14 personer misstänkta för inblandning i gårdagens terrorattentat där fyra personer dödades och 24 skadades, varav fem allvarligt eller livshotande.

Uppgifterna kommer från landets inrikesminister Karl Nehammer. Ytterligare personer kan ha deltagit i attackerna och fler gripanden vara att vänta. En av terroristerna, identifierad som 20-årige och tidigare terrorbrottsdömde men i förtid frigivne albanske migranten Kujtim Fejzulai, sköts ihjäl i konfrontation med polis.

Tidigare uppgifter om en detonerad självmordsbomb korrigeras nu. Kujtim uppges i stället ha burit ett fejkat bombbälte när han sköts av polis.

Kritik mot förtida frigivning

Kritik riktas mot att Kujtim frigavs i förtid från fängelset där han avtjänades straff för samröre med en terrororganisation och efter att ha försökt ta sig till Syrien för att ansluta sig till IS. En frigivningsnämnde gjorde den felaktiga bedömningen att Kujtim var rehabiliterad och inte utgjorde något fortsatt terrorhot.

Tusentals poliser patrullerar fortfarande gatorna i och omkring Wien och har även fått understöd från landets militära styrkor. Uppmaningen till allmänheten är fortsatt att hålla sig inomhus och borta från gatorna.

Tre dagars landssorg utlyst

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz har med anledning av det inträffade utlyst tre dagars landssorg. Angränsande länder som Tyskland och Tjeckien har med anledning av det muslimska terrordådet förstärkt sin gränsövervakning.