Polisen i Neapel kunde på onsdagen beslagta 14 ton amfetamin, vilket uppges vara den största mängd av den sortens narkotika som någonsin påträffats vid en polisräd någonstans i världen. Narkotikan har tillverkats av Islamiska Staten (IS) i syfte att inbringa drygt motsvarande 10 miljarder kronor för att finansiera framtida muslimsk terrorverksamhet.

Narkotikan låg dold i vad som utifrån såg ut som stora balar av industriellt papper. I själva verket var de ihåliga och fyllda med tonvis amfetamin.

Beslaget har kunnat knytas till en IS-cell i Syrien som tillverkat narkotikan som skulle säljas på den illegala europeiska marknaden för att finansiera fortsatt muslimsk terrorverksamhet. IS har under ett antal år vuxit till en av världens största producenter av tung narkotika och verksamheten har utgjort en av den muslimska terrormilisens huvdsakliga finansieringskällor.

IS tros ha fått hjälp av den lokala maffian, camorran, för att föra in det rekordstora partiet i Europa. Skärpta regler till följd av coronapandemin uppges vara en orsak till att smugglingen kunde avslöjas.