ledsen-ung-kvinna

Foto: Genrebild.

Inrikes

16-årig flicka får skyddat boende – misshandlades av föräldrarna för pojkvän med ”fel” religion

Publicerad 8/5/2019
Annons

En 16-årig flicka i Småland slog larm om att hon misshandlats svårt av sina föräldrar när dessa fått kännedom om att hon hade en pojkvän med ”fel” religion. Föräldrarna fråntogs vårdnaden i ett interimistiskt beslut i juni och nu har Förvaltningsrätten beslutat att flickan inte ska återvända till föräldrahemmet utan får permanent skyddat boende.

Flickan har berättat att hon förutom fysisk misshandel också hölls i husarrest av föräldrarna. Hon har vidare uppgett att hon utsatts för hot från föräldrarna och andra släktingar.

För att hindra flickan från att träffa pojkvännen försökte föräldrarna få henne tvångsförflyttad till en skola i en annan kommun. Detta i kombination med husarresten ledde till att flickan missade viktig skolundervisning.

Föräldrarna har kategoriskt nekat till anklagelserna. En nära släkting som enligt flickan varit involverade i misshandeln och hoten har också nekat.

Förvaltningsrätten sätter emellertid tilltro till flickan som i juni för att skyddas mot föräldrarna omhändertogs enligt LVU. Man avvisar föräldrarnas överklagan av beslutet och skriver att det hon bör fortsätta få skyddat boende, eftersom det föreligger påtaglig risk för hennes hälsa och utveckling om hon skulle tvingas återvända till föräldrahemmet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons