ostorgen-93883_
Utrikes

16-årig pojke tvångsmedicinerades med östrogen – utvecklade bröst

Publicerad 7/19/2020
Annons

En 16-årig pojke inlåst på ungdomsvårdsanstalt i USA fick östrogen som behandling mot en beteendestörning, vilket resulterade i att han nu utvecklat bröst, skriver Sacramento Bee.

Pojken diagnostiserats med trotssyndrom (engelska Oppositional Defiant Disorder, ODD), två dagar efter att han anlänt till anstalten i Eastlake, Kalifornien, i juni 2019. Han bedömdes ha förhöjda testosteronnivåer och förskrevs, enligt stämningsansökan, 30 doser östrogen utan samråd med pojkens föräldrar eller honom själv.

Östrogen är ett kvinnligt könshormon som finns naturligt i kroppen hos både kvinnor och män, men i avsevärt högre halter hos kvinnor. Pojken gavs 2 milligram östrogen dagligen i pillerform. Han kände sig tvingad att ta dem av rädsla för represalier, skriver Los Angeles Times.

Efter två veckors behandling utvecklade pojken gynekomasti, vilket innebär att brösten på män växer och börjar påminna om kvinnobröst. I stämningen säger hans föräldrar att de varken informerats om sin sons ODD eller meddelats att han skulle få behandling. Pojken försökte vägra att ta östrogenet på grund av att han blev ”alltmer illamående, eländig och sjuk”. Till slut avslutades tvångsmedicineringen.

Trotssyndrom

Trotssyndrom kännetecknas av ett mönster av negativt, fientligt och trotsigt beteende men involverar vanligen inte fysiskt våld eller skadegörelse. Trotssyndrom är också ofta förekommande hos vuxna personer med autismspektrumtillstånd. Vanligen behandlas det med terapi.

– Östrogen är inte en behandling för ODD. Jag kan inte vara mer eftertrycklig om det. Det finns ingen forskning någonsin som stöder användningen av östrogen för ODD, säger James McGough, professor i klinisk psykiatri vid UCLA.

Pojkens far säger att hormonterapin har haft en långvarig effekt på sin son, som nu blivit tillbakadragen, lättskrämd och osocial.

– Han är som en annan person. Han vill bara vara i sitt rum och kommer inte ut för någonting, hela dagen sitter han i sitt rum. Sån var han aldrig tidigare, säger pappan.

Behandlingen beskrevs som ”experimentell”

Sara Coffey, chef för barn- och ungdomspsykiatri vid Oklahoma State University, säger att ODD normalt diagnostiseras hos barn mellan 6 och 12 år. Barn som diagnostiseras med störningen har ofta problem med auktoriteter. Vanliga behandlingar är familjeterapi, ibland i kombination med mediciner som framgångsrikt hjälpt ungdomar med ADHD, som Ritalin och Adderall. Enligt Coffey kan hormonbehandling för att behandla ODD till och med förvärra situationen.

Enligt stämningsansökan beskrevs behandlingen som ”experimentell”. Läkaren som ordinerade östrogenet har inte velat uttala sig. Lika tysta är Juvenile Court Health Services, som ansvarar för sjukvården inom kriminalvården för ungdomar i Kalifornien.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1180”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons