fredrik-nu-patrik-ivarsson-mördade-16-åriga-malin-kristiansen

Fredrik Ivar Ivarsson Malin Kristiansen

Inrikes

16-åriga Malins mördare och våldtäktsman nu åter utsläppt efter våldtäkt mot annan svensk flicka

Publicerad 5/27/2019
Annons

2009 våldtog och mördade Fredrik Ivar Ivarsson brutalt 16-åriga Malin Kristiansen vid en busshållplats i Sparsör utanför Borås. På grund av låg ålder dömdes Fredrik endast till 3 års ungdomsvård i stället för de 16 års fängelse som var gärningens egentliga straffvärde. Utsläppt från LVU-hemmet begav sig Fredrik till Cypern där han våldtog en annan ung svensk flicka. Nu är han på fri fot igen och kontaktannonserar efter tjejer under sitt nya förnamn Patrik.

Augustikvällen för tio år sedan blev den sista i Malins alltför korta liv. På busshållplatsen där hon satt och väntade på bussen hem efter att ha varit på grillfest befann sig också Fredrik Ivarsson, en jämnårig som Malin var bekant med och visste hade problem med sitt temperament.

Fredrik var berusad och gjorde närmanden mot Malin. Hon avvisade honom och bad honom gå därifrån. Tillsägelsen blev för mycket för Fredrik som gav Malin ett hårt knytnävsslag i ansiktet. När hon föll till marken fortsatte han misshandeln med ursinniga sparkar mot huvudet.

När Malin inte längre rörde sig våldtog Fredrik henne. Därefter släpade han iväg Malin till ett vattendrag i närheten där han dränkte henne och täckte över henne med trädgrenar.

Polisen kunde relativt snart gripa Fredrik för mordet. När domen kom blev det emellertid ett nytt dråpslag för Malins föräldrar. Borås tingsrätt ansåg att Fredrik på grund av sin låga ålder endast skulle dömas till 3 års ungdomsvård. Det egentliga straffvärdet för mordet, den grova våldtäkten och det narkotikabrott Fredrik också dömdes för var 16 års fängelse.

I förhör förklarade Fredrik att alla sparkarna mot huvudet hade varit avsedda att skada Malins hjärna så att hon senare inte skulle komma ihåg att han slagit henne i ansiktet. Han nekade i förhör också till våldtäkt med motiveringen att han trodde att Malin var död när han hade samlag med henne.

Efter att Fredrik avtjänat ungdomsvården reste han till Cypern. Där träffade han en en ung svensk tjej som han lyckades få med sig till det hotell där han bodde. Hon visste ingenting om hans förflutna men skulle snart bli varse vad för slags person han var. Väl inne på hotellrummet började Fredrik att förgripa sig på den unga kvinnan.

Han blev alltmer våldsam och efter att ha blivit grovt misshandlad valde flickan att spela död för att slippa få mer stryk. När Fredrik fått den unga kvinnan passiv våldtog han henne. Därefter kastade han ut henne halvnaken i korridoren.

Även denna gång kunde Fredrik snabbt gripas. Han dömdes av cypriotisk domstol till 7 års fängelse. De svenska myndigheterna ansåg att ömmande skäl förelåg för att Fredrik skulle få komma hem till Sverige och avtjäna straffet här. Han hade bland annat sagt att han saknade sin familj.

Fredrik överfördes till svenskt fängelse och kom därmed i åtnjutande av den praxis som innebär att den som döms till fängelse endast behöver avtjäna två tredjedelar av strafftiden. Nyligen släpptes därför Fredrik på nytt ut i samhället.

Han har för att inte enkelt kunna kopplas ihop med sitt grova kriminella förflutna bytt förnamn till Patrik. Under sin nya identitet söker han nu kontakt med unga kvinnor på olika kontaktannonssajter.

Malins föräldrar blev både förtvivlade och förbannade när de fick reda på att Fredrik förgripit sig på ännu en ung flicka och än mer så när beslutet kom om att han skulle överföras till Sverige. Personer som känner Fredrik/Patrik befarar nu att han är en tickande bomb där det endast är en tidsfråga innan nästa unga kvinna råkar illa ut.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons