mordad-tiggare-huskvarna

gica tiggare huskvarna

Inrikes

16- och 14-åring i domstol efter dödsmisshandel av hitrest tiggare

Publicerad 11/20/2018
Annons

För tre månader sedan hittades en 45-årig hitrest tiggare från Rumänien misshandlad till döds i en park i Huskvarna där han brukade tillbringa nätterna. Nu väcks åtal för mord mot den en 16-årig yngling och så kallad bevistalan mot en 14-åring som är de misstänkta gärningspersonerna till dödsmisshandeln.

Den rättsmedicinska obduktionen tillsammans med de mobilfilmer som de två ynglingarna själva dokumenterat gärningen med vittnar om ett utdraget och systematiskt våld med ett stort antal sparkar och slag, även med tillhyggen, mot mannens kropp. hals och huvud som fortsatt även efter att mannen inte längre kunnat röra sig. Ynglingarna ska även ha urinerat på offret.

Enligt åtalet har ynglingarna uppvisat ”synnerlig hänsynslöshet” och dödsmisshandeln rubriceras som ”synnerligen grov”. Mobilfilmerna som ynglingarna tog ska de sedan ha spritt till andra ungdomar i syfte att skryta med handlingarna.

LÄS MER: 16-åring häktad för mord på hitrest tiggare

Den hitreste tiggaren lämnades sedan åt sitt öde med svåra inre blödningar och flera krossade revben, skador som ledde till döden. Det var sedan tidigare känt och har i samband med brottsutredningen än mer klarlagts att tiggaren under en längre tid varit utsatt för trakasserier från ett eller flera lokala ungdomsgäng.

Nu åtalas 16-åringen. Även 14-åringen får, trots att han inte är straffmyndig, genomgå rättegång men kan inte dömas. Förfarandet, som är relativt ovanligt, kallas bevistalan och motiveras i det aktuella fallet med att brottet är av så pass allvarlig art att vad 14-åringen exakt gjort sig skyldig till behöver fastställas som vägledning för de sociala åtgärder som sedan kommer att vidtas.

16-åringen har blandad bakgrund med en svensk och en ungersk förälder. 14-åringen har svensk bakgrund. För de övriga ungdomar som perifert har förekommit i utredningen för tidigare trakasserier mot mordoffret saknas motsvarande uppgifter.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons