På fredagen föll dom i ett uppmärksammat mål där 17-årige Allan Andres Persson stått åtalad för att i februari i knarkpåverkat tillstånd ha mördat en jämnårig yngling på T-centralen i Stockholm genom att hugga en kniv i hjärtat på honom. Allan har inte kunnat uppge något annat motiv till mordet än att offret ”stirrat” på honom. Påföljden blir sex års fängelse, varav han får avtjäna fyra.

Det var den 24 februari som Allan och hans mångkulturellt sammansatta och småkriminella ungdomsgäng kom i konflikt med ett annat liknande gäng när de drev runt på T-centralen i Stockholm. Efter en kortare ordväxling drog Allan fram en kniv och högg en av ynglingarna i det andra gänget rakt i hjärtat.

Han lämnade sedan hastigt platsen men kunde identifieras på bilder från övervakningskameror och gripas. I förhör har Allan initialt hävdat att han inte minns vad som inträffat men senare erkänt brottet.

”Han stirrade ut mig”

Allan och den mördade var inte bekanta med varandra sedan tidigare och det enda motiv till mordet som framkommit är att Allan tyckt att offret ”stirrade ut” honom. En ordväxling skedde där Allan frågade ”Varför kollar du på mig” och till svar fick ”Vadå, har du problem?” varefter det dödande knivhugget utdelades.

Allan har hävdat nödvärn och så kallad nödvärnsexcess för att undgå straff men domstolen avvisar att omständigheterna kring mordet varit sådana att detta kan komma ifråga.

Utredd av BUP

I förhör med föräldrarna framkommer att Allan varit socialt missanpassad sedan 12 års ålder och anses i utredning företagen av barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) lida av ADD och atypisk autism. Allan är enligt utredningen även dyslektisk. Mamman menar att Allan är väldigt barnslig för sin ålder, ”lite speciell” och ”har hamnat i fel sällskap”.

Påverkad av flera droger vid mordtillfället

Den rättskemiska undersökning som företogs i samband med att Allan greps visar att han vid mordtillfället hade flera narkotikaklassade substanser i blodet, bland annat två typer av tramadol och cannabinol. Dessa har Allan blandat med det antidepressiva Alprazolam som han medicinerar med.

Försökte knivhugga ytterligare person

Utöver mordet döms Allan också för försök till grov misshandel då han i samband med mordet också ska ha försökt knivhugga en av de andra i offrets gäng men bara lyckats skada honom lindringt. Domen omfattar även narkotikabrott (kokain) som Allan hade på sig.

Tidigare dömd för brott

Påföljden stannar på grund av låg ålder (18 år om en månad) vid sex års fängelse av vilka han enligt praxis kommer att behöva avtjäna fyra. Allan är tidigare dömd för stöld och narkotikabrott för vilket han dömts till ungdomstjänst respektive dagsböter.

Den mördade ynglingen var välkänd i gängkriminella kretsar men endast dömd för olovlig körning.