Den ryska gasledningen Nord stream 2 kan i sommar komma att bli USA-ägd. I maj väntas Nord Stream 2 AG, som äger den, förklaras i konkurs av en schweizisk domstol. Och då kan gasledningen bli amerikansk. På så sätt får USA större kontroll över den europeiska energisektorn.

Under torsdagen förra veckan meddelar tingsrätten i schweiziska Zug att företaget Nord Stream 2 AG har fram till 9 maj i år på sig för en företagsrekonstruktion. Tidsfristen skulle egentligen ha löpt ut under fredagen, men domstolen beslutar att ge företaget fyra extra månader.

LÄS ÄVEN: Han är ukrainske officeren som pekas ut för Nord stream-attentatet

Det konkursmässiga företaget ska dock betala alla skulder till mindre borgenärer inom 60 dagar, och domstolen skriver att “om den tidsfristen inte hålls, kommer Nord Stream 2 AG försättas i konkurs utan tidsfrist”.

Utdragen process

Det är i Zug som Nord Stream 2 AG, som äger gasledningen genom Östersjön med samma namn, valt att ha sitt huvudkontor. Och det är därför konkursmålet handläggs just där.

Konkurshotet kommer emellertid inte som någon nyhet. Nord Stream 2 AG ansöker om konkurs redan i mars 2022, strax efter den ryska invasionen av Ukraina.

Zug. Foto: Alexay M/CC

Anledningen till konkursen är dock inte i första hand kriget, utan tuffa USA-sanktioner mot gasledningen som pågått ända sedan 2017 syftande till att förmå Europa att köpa amerikansk olja och gas istället för rysk.

Sanktionerna pekar ut just Nord stream 2, som då ännu är i planeringsstadiet, inte den äldre ledningen Nord stream 1. USA-sanktionerna kritiseras av EU och inte minst av Tyskland. Men tyskarna väljer i slutändan att följa USA:s direktiv, och Nord stream 2 förblir oanvänd.

Kan bli amerikansk

I september 2022 utsätts Nord stream-ledningarna för sabotage då de sprängs på Östersjöns botten. USA har pekats ut som en tänkbar förövare. Andra menar istället att Ukraina ligger bakom.

En av gasledningarna, Nord stream 2:s B-ledning, klarar sig emellertid. Den har ensam en kapacitet på 27,5 miljarder kubikmeter naturgas per år. Det motsvarar drygt en tredjedel av Tysklands årskonsumtion av naturgas. Eller tre gånger Ungerns gasbehov.

Och när Nord stream 2 AG väntas försättas i konkurs i maj, eller redan i mars om fordringsägarna inte får betalt, så är en amerikansk affärsman intresserad av att köpa upp den ryskbyggda gasledningen: Stephen P. Lynch.

Stephen P. Lynch. Foto: Monte Valle Partners

Stephen P. Lynch har tidigare erfarenhet av att göra affärer i inte minst Ryssland och Ukraina. I “nära samarbete med det amerikanska finansdepartementet” har han arbetat med att “avrussifiera viktiga industritillgångar”.

2022 är han med och tar över ryska Sberbanks schweiziska dotterbolag, och gör om banken till TradeX Bank – den enda USA-ägda privatbanken i Schweiz. Han får hjälp från Washington som genom sanktioner tvingar ryssarna att sälja banken till honom. När övertaget är klart, så hävs sanktionerna igen.

Viktigt meddelande

Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande

Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.

Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.

Ska användas till krigsskadestånd

Inför höstens amerikanska presidentval skänker den 57-årige affärsmannen över 300 000 dollar till Trumps presidentvalskampanj. Och nu har han alltså siktet inställt på gasledningen Nord stream 2. Stephen P. Lynch hoppas kunna köpa den så snart konkursen klubbas igenom i Zug, och företagets tillgångar därefter auktioneras ut på marknaden.

“Herr Lynch önskar utforska möjligheten att köpa och avrussifiera NS2AG och/eller dess gasledningar i övertygelsen om att amerikansk kontroll över gasledningarna är i USA:s intresse både nu, när Ryssland fortsätter sitt krig mot Ukraina, och i framtiden”, står att läsa i en ansökan till USA:s myndighet för köp av utländska tillgångar (OFAC).

OFAC. Faksimil

Ansökan, som först uppmärksammades av The Wall Street Journal i november förra året, skickades in till OFAC redan i februari 2024. I den betonas vikten av att gasledningen ägs av en amerikan, och att den kan användas för att påtvinga Ryssland ett krigsskadestånd.

I ansökan uttrycker Stephen P. Lynch också farhågor för att gasledningen kan komma att köpas av ett ryskt, kinesiskt eller pro-rysk europeiskt företag, och att det skulle kunna få “långsiktiga konsekvenser för amerikansk energipolitik i Europa”.

LÄS ÄVEN: Han är ukrainaren som är efterlyst för Nord stream-attentatet