Kniv

Kniven som användes och ett chattmeddelande. Foto: Polisen.

Inrikes

17-åringar knivhögg yngling i levern – döms till 9 månaders ungdomsvård

Publicerad 1/3/2019
Annons

Två 17-åriga ungdomar misshandlade en jämngammal yngling med kniv och hammare i Malmö. Offret mottog ett allvarligt knivhugg i buken som träffade hans lever. Nu döms 17-åringarna till nio månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel.

Det var i början av september som två 17-åringar hamnade i ett bråk på Snapchat. Ungdomarna hånade varandra med ord som ”din lilla horunge va fuck säger du”, ”vem fuck tror du att du e” och ”kommer knulla dig”, rapporterar Expressen.


Ynglingarna bestämde att de skulle göra upp i verkligheten och stämde träff i Rönneholmsparken i Malmö. Vid mötet tog den ene 17-åringen med sig en kompis och de två beväpnade sig med en hammare och en kniv.

Den obeväpnade 17-åringen knivhöggs i högersidan av kroppen, en stickskada som enligt läkarna ledde till en leverskada med ”en beaktansvärd risk för livshotande komplikationer”. Den knivhuggne lades in på intensivvårdsavdelningen och medicinerades därefter under en längre tid.

Polisen kunde med hjälp av chatthistoriken i Snapchat spåra 17-åringarna som sedan greps och häktades. De satt sedan frihetsberövade i drygt en och en halv månad. Under häktningstiden nekade de två till brott och en av männen ska endast ha sagt ”inga kommentarer” under polisförhören.

Efter en tid erkände männen attacken och försattes därefter på fri fot. Expressen skrev i december att straffet för vuxna som begår ett sådant brott är mellan fem och tio års fängelse. En minderårig person avtjänar endast en tredjedel av strafftiden.

Påföljden kortas ned
Nu döms de två 17-åringarna i Malmö tingsrätt för grov misshandel mot den jämngamle ynglingen och dessutom för ett personrån mot en 13-årig pojke i januari 2018 i Malmö. I samband med rånet tvingade förövarna ner pojken i ett parkeringsgarage och tog därefter jacka, plånbok och mobiltelefon. Med hjälp av övervakningskameror kunde gärningsmännen identifieras.

Tingsrätten anser att brotten har ett straffvärde på tre och ett halvt års fängelse. Men med anledning av att de åtalade är under 18 år blir straffet kortare.

De döms därför till nio månaders sluten ungdomsvård och kommer att ha avtjänat straffet om cirka sju och en halv månad eftersom den tid som de suttit frihetsberövade i häkte räknas av.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons