flygolycka

Faksimil: Youtube

Utrikes

176 döda i flygkrasch i Iran – 17 svenskar ombord

Publicerad 1/8/2020
Annons

Ett flygplan som var på väg till Ukraina har kraschat i Iran. Samtliga 176 personer som befann sig ombord avled i kraschen. Det uppger Ukrainas regering. 17 av dem är svenska medborgare. 

Omkring klockan 06.00 på morgonen lokal tid lyfte en Boeing 737 från den internationella flygplatsen Imam Khomeini International Airport i Irans huvudstad Teheran. De 176 människor som befann sig ombord planet var på väg till Ukraina.

Det ukrainska flygbolaget ställer nu in alla flygningar till Teheran på obestämd tid, rapporterar Reuters.

Enligt senaste uppgifter från SVT och flygbolaget ska 17 svenska medborgare ha varit ombord på planet. Svenska Utrikesdepartementet kan i nuläget inte bekräfta uppgifterna.

Filmklipp på kraschen sprids i sociala medier

BBC:s korrespondent Ali Hashem har delat ett klipp på flygkraschen i sociala medier.

I videoklippet kan man se hur det brinnande planet närmar sig marken. Sedan störtar planet i en explosion. Det är ännu inte officiellt bekräftat att klippet föreställer flygkraschen.

Iransk statsmedia uppger att 32 av planets passagerare var utländska. Enligt en annan uppgift ska det dock ha funnits 76 kanadensiska medborgare ombord på planet.

Oklar koppling till konflikten

Irans statliga nyhetsbyrån IRNA rapporterar att man misstänker att ett tekniskt fel ligger bakom olyckan. Men enligt BBC är det oklart om olyckan är kopplad till konflikten mellan USA och Iran. Konflikten eskalerade under natten efter att Iran iscensatt flera raketattacker mot amerikanska baser i Irak.

CNN rapporterar att data från FlightRadar 24 visar att kraschen kan ha skett så snabbt som två minuter efter att planet lämnade Teherans flygplats.

LÄS ÄVEN: BEKRÄFTAT: USA-bas i Irak attackerad med raketer

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons