örebro tingsrätt häktad
Inrikes

18-åring anställd inom äldreomsorgen begärd häktad för flera övergrepp på handikappade åldringar

Publicerad 9/8/2017
Annons

➤ SEXUELLA ÖVERGREPP En 18-årig man har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för sexuella övergrepp mot flera äldre personer som mannen hade som klienter när han arbetade inom äldreomsorgen i Örebro. Det berättar åklagare i målet, Sabina Halvarsson.

Mannen stängdes av från sin tjänst efter att det framkommit att han i flera månaders tid utsatt minst två äldre kvinnor och en äldre man för olika sexuella övergrepp i deras hem där han skulle utföra olika hemtjänstuppdrag. Enligt den häktningsframställan som Samhällsnytt tagit del av rör det sig om minst ett fall av grovt sexuellt tvång och ett flertal fall av sexuella ofredanden.

18-åringen ska också ha onanerat framför de äldre personerna han hade som omsorgsklienter och valt ut sina offer på så sätt att det varit personer som är svårt rörelsehindrade och inte kunnat försvara sig, säga ifrån eller larma polis eller annan personal på äldreomsorgen.

Åklagare Sabina Halvarsson motiverar häktningsframställan med att hon anser det finns risk för att mannen annars kan förhindra utredningen, undanröja bevis och fortsätta med sin kriminella verksamhet.

Den häktade 18-åringen är enligt häktningsframställan och uppgifter i folkbokföringsregistret svensk medborgare sedan ett antal år men född i Belgrad i Serbien.

Inga bakgrundskontroller vid anställning
Örebro kräver utdrag ur polisens belastningsregister för personer man anställer att arbeta inom barnomsorgen. Detta för att skydda barnen mot pedofiler och sexuella predatorer. För personer som ska arbeta med utsatta äldre inom äldreomsorgen görs inte motsvarande kontroller. Det berättar ledningen för enheten för vård och omsorg i Örebro.

En Lex Sarah-anmälan har gjorts med anledning av det inträffade. På kommunen lovar man dock inte att se över sina anställningsrutiner för att förhindra att något liknande inträffar igen. Om man överhuvudtaget ska vidta några åtgärder beror på vad utredningen kommer fram till. Enhetschef Jukka Tekkonen ”vill inte spekulera” kring detta.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
669”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons