Minst en svensk medborgare dömdes under onsdagen till döden i Irak för mordet på den ”svenske” gängprofilen Mustafa Aljiburi i januari i år. Det rapporterar irakiska medier. Det finns dessutom uppgifter om att ytterligare svenskar dömts.

Mustafa ”Benzema” Aljiburi sköts till döds i en gatukorsning i Bagdad den 8 januari i år. Mordet fick stor uppmärksamhet då det fångades på film av flera vittnen.

Döms till döden

Nu har dom fallit i målet gällande mordet på den 34-årige gängprofilen. Domen avkunnades under onsdagen av Al Khark-domstolen i Iraks huvudstad Bagdad.

En som döms för mordet är en 19-årig flerfaldigt brottsdömd man. 19-åringen har, liksom Aljiburi hade, dubbelt medborgarskap. Förutom Sverige är han även medborgare i Albanien.

19-åringen pekas ut som den som syns på flera videoklipp där han rusar fram till den bil Aljiburis färdas i för att avlossa flera skott in genom sidorutan.

Den 19-årige mördaren döms nu till döden genom hängning.

– Al Karkh-domstolen utfärdade ett dödsstraff mot en svensk medborgare som dödade en annan svensk medborgare vid namn Mustafa Benzema i Bagdad, säger en domstolstalesman i en kommentar till irakiska nyhetskanalen Al-Rasheed media.

Tidigare Kurdiska räven-affilierad

Mustafa Aljiburi är född i Bagdad, växte upp i Sverige, och återvände för några år sedan till hemlandet efter att ha avtjänat ett längre fängelsestraff i svenskt fängelse.

Han var tidigare en av ledarfigurerna i det så kallade Foxtrotnätverket, som leds av den så kallade ”Kurdiska räven” Rawa Majid.

Mustafa ”Benzema” Aljiburi tillsammans med Rawa ”Kurdiska räven” Majid i maj 2015. Foto: Polisen

För några år sedan uppstod emellertid splittringar i det kriminella nätverket, där konflikten mellan Majid och ”jordgubben” Ismail Abdo är den mest kända.

Även Mustafa Aljiburi lämnade emellertid Kurdiska räven och startade egen kriminell gängverksamhet – ”La liga”. Och sedan dess för de olika kurdiska falangerna ett allt brutalare krig om kontrollen över droghandeln och Stockholms undre värld.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: HAN är Kurdiska rävens trippelmördare

Det kriget förs numera inte enbart på och i Stockholms gator och villaområden, utan även utomlands. I bland annat Irak finns en växande irritation över att Sverige exporterar sina våldsproblem till deras land.

Försöker ”bringa klarhet”

Det förekommer medieuppgifter om att ytterligare en svensk medborgare igår dömdes till döden för inblandning i mordet, samt att en tredje person dömts till fängelse. Utrikesdepartementet kan dock inte bekräfta de uppgifterna.

Departementets presstjänst skriver följande i ett mejl till Samnytt:

”UD har fått uppgifter om att två svenskar ska ha dömts till döden i första instans i Irak.

UD och Sveriges ambassad i Bagdad arbetar intensivt för att försöka få klarhet i uppgifterna.

Stämmer uppgifterna är det naturligtvis mycket allvarligt. Vi kommer i så fall brådskande agera för att straffen inte ska verkställas.

Sveriges, och EU:s, hållning när det gäller dödsstraff är mycket tydlig. Vi fördömer tillämpningen av dödsstraffet. Vi motsätter oss det alltid, överallt och oavsett omständigheter.
Det är först när uppgifterna bekräftats officiellt som vi fullt ut kan bedöma vilka åtgärder som behöver vidtas.

I nuläget vill vi inte gå in på närmare detaljer för att inte försvåra vårt arbete men också på grund av sekretess.”

LÄS ÄVEN: Åtal: S-märkt åklagare i kriminell klan misstänks ha läckt uppgifter