Medlemmar i ett ”grooming”-gäng som förgrep sig på unga flickor i Huddersfield dömdes häromdagen av en brittisk domstol till sammanlagt 220 års fängelse. Det är minst 15 unga flickor i åldrarna 11-17 som blivit groomade och våldtagna mellan år 2004 och 2011. ”Långt värre än något jag tidigare stött på”, sa domaren.

Gänget ska ha lurat in tjejerna i vad de trodde var genuina förhållanden innan de hällde i dem alkohol och droger och utsatte dem för övergrepp. De hindrades från att kalla på hjälp genom hot och våld, enligt the Independent.

Av de 20 män som hittills fällts för bland annat våldtäkt, sexuell aktivitet med barn, kidnappning och människohandel, är det 16 som fått fängelse och fyra inväntar dom nästa månad.

Det är det högsta antalet gärningsmän i ett enskilt grooming-nätverk rörande utnyttjande av barn i England någonsin.

Enligt domare Geoffrey Marson QC uttryckte ingen av männen någon ånger.

– Sättet ni behandlade dessa tjejer på är bortom förstånd, övergreppen var vidriga och onda, sa han vidare.

– Av de mål om sexuella övergrepp som domstolarna måste hantera, kommer detta högst upp på skalan.

Gängledaren Amere Singh Dhaliwal, 35, fick tidigare i år livstidsstraff med minimum 18 år i fängelse. Han dömdes för 54 olika brott, varav 22 våldtäkter mot 11 olika flickor.

Han ska ha använt tjejer ”för hans egna sexuella nöjen” innan han sålde dem vidare till andra män på organiserade fester. Själv förnekade han alla anklagelser.

En av tjejerna ska ha sagt:

– De vann ditt förtroende och sen började det hända saker och det är bara en av de där situationerna du inte kunde komma bort från, sa en av tjejerna.

– Min mammas och pappas hus slogs sönder, deras bilar slogs sönder. Jag blev konstant våldtagen, misshandlad.

West Yorkshire Police sa att utredningen började år 2013 när det första offret trädde fram.

Ignorerat andra grooming-gäng – på grund av politisk korrekthet
Tidigare har dock engelsk polis fått kraftig kritik när de ignorerade en liknande grooming-skandal – på grund av politisk korrekthet.

I september 2014 uppdagades av 1400 tjejer, ända ner till 11-års åldern, hade systematiskt våldtagits och sålts av pakistanska män mellan 1997 och 2013 i den relativt lilla staden Rotherham

Trots att polisen fick vetskap om övergreppen, agerade de inte av rädsla för att vara politiskt inkorrekta. Den intresserade kan läsa mer om det här, här och här.

Ett exempel var när en 11-årig flicka, kallad  Child H, berättade för polisen att hon och en annan tjej hade blivit sexuellt utnyttjade av vuxna män. Inga åtgärder vidtogs.

När hon var 12 hittades hon i baksätet på en taxi med en man som hade olämpliga bilder på henne på hans telefon. Men trots att hennes far samarbetade fullt ut med polisen och insisterade att hon var utsatt för övergrepp, gjorde polisen ingenting.

Fyra månader senare hittades hon i ett hus ensam med en grupp pakistanska män. Vad gjorde polisen?

De arresterade barnet för att vara full och oregerlig och ignorerade gärningsmännen.

Hur det kom sig att flickan överhuvudtaget kunde tillåtas vara ensam med männen när pappan visste om övergreppen framgår dock inte.

”Lärt oss läxan”
Chefen för barnomsorgen (”children’s services”) i Leeds kommunstyrelse, Steve Walker, försvarade det sena agerandet med att ”de inte förstod så bra innan”

– Det är viktigt att försäkra allmänheten att dessa brott begicks för flera år sedan när – som vi känner till från andra byar och städer – förståelsen om sexuellt utnyttjande av barn inte var så bra. Sedan dess har vi lärt oss läxan, menar han.

Total sett har 16 män hittills dömts, en av dem till endast fem år i fängelse.