malmo-tingsratt-mordforsok-busskur
Inrikes

22-årig invandrare åtalas för extremt brutalt mordförsök mot kvinna i busskur

Publicerad 2/22/2020
Annons

En 22-årig man med utomvästlig invandrarbakgrund åtalas nu för en uppmärksammad och extremt brutal misshandel av en ung svensk kvinna i en busskur i Malmö i november förra året. Brottsrubriceringen är försök till mord och mannen sitter sedan han greps för dådet häktad.

Den 10 november väntade den unga svenska kvinnan på bussen vid en hållplats på Lönngatan i Malmö. Hon kom emellertid inte med bussen. I stället blev hon överfallen och brutalt misshandlad av en 22-årig man med arabisk invandrarbakgrund, tidigare dömd för bland annat stölder, narkotikabrott och hot mot tjänsteman.

Misshandeln bestod bland annat i slag med flera tillhyggen, en träplanka och en glasflaska. Kvinnan var så illa tilltygad att polisen när de anlände till brottsplatsen först trodde att hon var död.

Efter att polisen sökt av området med hund fick man upp spår efter förövaren som kort efter brottet kunde gripas. Han anhölls och häktades dagen efter.

Kvinnan låg efter misshandeln länge medvetslös i koma på sjukhuset. Hon vaknade i december men har svåra men och det kommer att ta mycket lång tid innan hon blir återställd. Eventuellt handlar det om livslångt bestående skador.

Enligt åtalet har kvinnan ”av våldet tillfogats smärta, svullnader, blåmärken, sårskador, blödningar i hjärnan, luftbubblor i skallhålan, omfattande frakturer i ansiktsskelettet, avslagna tänder, djup medvetslöshet och avsaknad av fria luftvägar”.

22-åringen åtalas även för försök till grov misshandel mot en svensk ung man. Även vid det tillfället hade gärningsmannen försett sig med en träplanka som tillhygge. Åtalet omfattar även en misshandel mot en manlig släkting som fick motta knytnävsslag mot ansikte och kropp och sedan jagades med en slägga.

Mannen har inte kunnat uppge något motiv till varför han försökte slå ihjäl den främmande kvinnan på busshållplatsen. Enligt en rättspsykiatrisk undersökning lider han av en allvarliga psykisk störning och kommer vid fällande dom sannolikt att dömas till vård. 22-åringen är svensk medborgare och kan därför inte utvisas.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
779Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons