Stora protester äger just nu rum i Iran efter att ett videoklipp fått stor spridning i sociala medier. Klippet visar en händelse från i tisdags där en 22-årig iransk kvinna stoppas av landets moralpolis för att inte ha burit sin slöja på det ”rätta sätt” som alla kvinnor ska göra enligt landets islamiska lagar.

I klippet utbryter ett bråk varpå kvinnan vid namn Mahsa Amini förs in i en polisbil med våld.

LÄS ÄVEN: Nämndeman bakom shariadom åtalas för grovt bedrägeri – lurat till sig mer än 150 000 kronor

Hamnade i koma

Kvinnans bror har berättat för IranWire att det bara dröjde två timmar från gripandet tills dess att hon fördes till sjukhus – och allmänheten nåddes av beskedet att kvinnan hamnat i koma medan hon varit i polisens förvar. På fredagen meddelades det att kvinnan avlidit.

Dödsbeskedet skapade stor misstanke om att kvinnan avlidit till följd av skadorna hon åsamkats av polisens våld. Demonstrationer utbröt utanför sjukhuset där hon vårdades och i sociala medier sprids klipp där människor ropar ”död åt diktatorn”.

Polisen hävdar hjärtattack

Polisen hävdar att kvinnan fördes till en polisstation för att ”övertygas och utbildas” och sedan drabbats av en hjärtattack. Men kvinnans släktingar berättar för Reuters att kvinnan inte ska ha haft några underliggande hjärtproblem.

Irans president Ebrahim Raisi har gett landets inrikesminister Ahmad Vahidi i uppdrag att ”brådskande och noggrant utreda orsaken till händelsen”, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: V-nämndeman förespråkar sharia framför svensk lag