I november förra året sköts 15-årig yngling med utomvästlig invandrarbakgrund ihjäl utanför en pizzeria på Möllevången i Malmö. Ytterligare en yngling träffades av skott och skadades allvarligt. Nu häktas en 22-åring på sannolika skäl misstänkt för det gängrelaterade mordet.

Häktningsbeslutet fattades av Malmö tingsrätt på fredagen. Den häktade 22-åringen har utomvästlig invandrarbakgrund och är tidigare dömd för brott, bland annat grov misshandel för vilket han dömdes till 75 timmars ungdomstjänst (vanligen trädgårds- eller städarbete) med motiveringen att han hade ”en ordnad tillvaro”. Han är också flera gånger dömd för att ha kört bil utan körkort.

Ytterligare tre personer, två 22-åringar och en 21-åring, begärdes häktade i samma mål. I brist på tillräckligt starka bevis för delaktighet i mordet och mordförsöket valde åklagaren att tills vidare endast begära dem häktade för narkotikabrott.

Samtliga tre har utomvästlig invandrarbakgrund och är tidigare dömda för olika brott såsom narkotikabrott, misshandel, rattfylleri, mened med mera. De är välkända av polisen som profiler i ett kriminellt gäng i det extremt problemtyngda, så kallade utsatta och invandrardominerade området Seved.

Även de två brottsoffren var enligt uppgift kända av polisen sedan tidigare. Det är oklart vilken specifik konflikt mellan de inblandade som legat bakom skjutningen.