Att kristna är världens mest förföljda religiösa grupp uppmärksammas sällan. Enligt Open Doors, en internationell och partipolitiskt obunden missions- och människorättsorganisation, lever 245 miljoner kristna under förtryck i de 50 länder i världen där situationen för kristna är värst.

– Min första reaktion är att det är en dyster läsning. Det här är det i särklass svåraste året sedan mätningarna startade, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.

Värst är situationen för kristna i Nordkorea. Trots framgångarna med samtalen mellan Kim Jong Un och den amerikanske presidenten Donald Trump finns inga tecken på förbättring för landets kristna.

Förutom Nordkorea når tio andra länder upp till en ”extrem” nivå av förföljelse. Många av dessa länder är nationer där den statliga kontrollen ökar, som Kina. Även i Indien förvärras situationen för kristna.

– För fem år sedan var Nordkorea ensamma om att finnas i kategorin extrem förföljelse. I år är det elva länder som kvalificerar sig för den gruppen. För varje år som går krävs det allt fler poäng för att överhuvudtaget komma in på listan, konstaterar Peter Paulsson.

Terrorgruppen IS och andra liknande organisationer har förlorat inflytande i Mellanöstern men istället spridit sig till Afrika söder om Sahara.

– Dessa trender är inga dagsländor utan följer i de flesta fall en utarbetad strategi som vi antagligen kommer att få se följderna av under en lång tid framöver, säger Peter Paulsson.