pistol-83763
Inrikes

254 mordutredningar på polisens bord – de flesta gängrelaterade

Publicerad 9/10/2021
Annons

Den grova och i huvudsak invandringsrelaterade gängkriminaliteten fortsätter att sluka stora delar av polismyndighetens resurser. Bara när det gäller brotten mord och mordförsök har polisen för närvarande hela 254 pågående utredningar. En skottlossning om dagen och fyra dödsskjutningar i månaden är nu en etablerad nivå.

Efter den initiala framgången med massgripanden av gängkriminella efter knäckandet av krypteringen av kommunikationsappen Encrochat samlar signu gängen för att återhämta sig. Rekryteringsbasen är bred när det gäller att fylla skorna efter de gängledare som nu sitter häktade eller bakom lås och bom i fängelse.

Polisen måste nu sätta in stora resurser för att ta krafttag mot de personer – de flesta med utomvästlig asylinvandrarbakgrund och bosatta i landet många så kallade utanförskapsområden – längre ned i de kriminella gängens hierarki som nu klättrar uppåt. Konkurrensen om dessa positioner leder också till fler konflikter som inte sällan löses med vapen i hand.

– Polisen har i dagsläget 254 pågående utredningar som gäller mord och mordförsök. Nu måste andra aktörer tillsammans med oss jobba systematiskt även mot botten av nätverken”, säger Noachefen Johan Olsson i ett pressmeddelande.

”Öppna våldsuppgörelser” på rekordnivå igen

Det blev en kort frist av relativt lugn och ro för polisen efter Trojan Shield och Encrochat. Nu är det som polisen kallar ”öppna våldsuppgörelser” mellan och inom gängen i full gång igen och tangerar tidigare rekordnivåer.

Facit när fortfarande fyra månader återstår av året är 220 bekräftade skjutningar varav 35 med dödlig utgång och ett mångfalt större antal skadade. Den etablerade nivån för det grova gängvåldet är nu i snitt en skottlossning om dagen och fyra dödsskjutningar i månaden.

Åtskilligt fler hamnar på de redan överbelastade akutmottagningarna för att lappas ihop för skottskador. Det skapar stor otrygghet hos vårdpesoalen eftersom kumpaner och fiender ofta försöker ta sig in på sjukhusen och fortsätta konflikten där.

”Bryta segregation och utanförskap” receptet enligt polisen

Polisen har för närvarande 254 pågående utredningar på sitt bord bara när det gäller brotten mord och mordförsök. Den helt avgörande majoriteten har kopplingar till den eskalerande invandrade gängkriminaliteten.

Polisen är kraftigt underbemannad och den som utsätts för ett inte fullt lika allvarligt brott kan inte längre räkna med att det ska utredas. Noachefen Johan Olsson hyser dock, trots nedslående utveckling så här långt, hopp om att man på sikt ska lyckas ”knäcka gängen”.

– Med ett uthålligt och samlat arbete mot dessa aktörer ökar vi kraftigt möjligheterna att vända utvecklingen av det grova våldet, säger han.

Han lägger samtidigt över en större del av ansvaret för att få bukt med gängbrottsligheten på kommunerna. Det handlar menar han om ”ett målmedvetet arbete för at minska segregation och utanförskap”.

– Överger vi medborgare i perifera områden faller samhället sönder därifrån.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons