Efter att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) nyligen jämfört Ungerns familjepolitik, där de ekonomiska incitamenten för att få barn förbättrats, med nazi-Tyskland har nu den diplomatiska krisen eskalerat. I helgen kallade Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjen den svenska ministern för en ”stackars sjuk varelse” i en tv-sänd talkshow.

Det var för drygt en vecka sedan som premiärminister Viktor Orban presenterade ett omfattande familjepaket som bland annat innehåller skattelättnader för familjer som skaffar fler än ett barn.

– Det här är Ungerns svar på utmaningarna istället för invandring, sa Orban.

LÄS MER: Ungern: Familjepaket ska premiera familjer och öka barnafödandet

Annika Strandhäll twittrade då följande:

Hennes tilltag möttes av kritik, där vissa dessutom påpekat att även Sverige har ekonomiska incitament för barnafödande:

Stark kritik
Strandhäll har efter sitt uttalande även kritiserats av det ungerska utrikesdepartementet, som kallade till sig ambassadören i Budapest med anledning av det hon skrev.

Den ungerska familjeministern författade därefter ett öppet brev till Strandhäll där hon kallade kommentarerna för oacceptabla, och krävde en ursäkt.

”Stackars sjuk varelse”
Men nu tilltar kritiken ytterligare mot den socialdemokratiske ministern. I helgen kallade Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjen den svenska ministern för en ”stackars sjuk varelse” i en tv-sänd talkshow, enligt SVT.

– Vad borde Ungern vilja om inte det att det föds ungerska barn i Ungern (…). Jag tycker alltså att det som den här stackars varelsen har sagt är abnormiteten själv, sa den vice premiärministern om Annika Strandhäll.

Under intervjun omnämner han vid ett flertal gånger Annika Strandhäll som en ”stackars varelse” och ”stackars sjuk varelse”.

Strandhäll vill inte kommentera den diplomatiska krisen utan anser nu, till skillnad från i tidigare tweet, att det inte ska tas offentligt utan att det ”är en dialog som vi behöver föra mellan oss och Ungern”.