Donald Trump anser att Storbritannien borde förbereda sig på att lämna EU utan överenskommelse och att Nigel Farage bör delta i Brexit-förhandlingarna. Detta säger amerikanske presidenten i en interview med Sunday Times dagarna innan han gör ett officiellt besök i Storbritannien nu på måndag.

Trump kritiserar samtidigt Brexit-förhandlingarna och menar att Storbritannien låter EU sitta ”med alla korten”. Under lördagen hävdade även Trump att Boris Johnson skulle vara en ”utmärkt” konservativ partiledare.

Uttalandet bryter mot diplomatisk tradition, då Johnson är en stark motståndare till sittande premiärminister Theresa May. Trump hävdar vidare att Johnson har ”mycket att erbjuda” vid förhandlingar med EU och därför bör inkluderas i dialogen.

– Tänk hur bra de skulle lyckas om de gjorde det, tillade Trump och menar vidare att Storbritannien bör lämna EU utan avtal om de inte får sina krav tillgodosedda.

– Om du inte får det avtal du vill ha, om du inte får ett rättvist avtal, bör du lämna förhandlingarna.

Inför Trumps besök har Londons muslimske borgmästare, Sadiq Khan, kallat honom ”ett av de mest flagranta exemplen på ett växande globalt hot”. I en artikel i The Observer hävdade Khan att ”extremhögern växer över hela världen och hotar våra hårda vunna rättigheter och friheter och de värderingar som har definierat våra liberala, demokratiska samhällen i mer än 70 år.”

Khan har under sin tid som borgmästare bland annat påstått att London är ”den säkraste globala staden i världen” trots att staden nu har fler mord i än New York för första gången på 200 år.

Han ska även ha velat göra om Scotland Yard:s gängdatabas eftersom han ansåg att den innehåller ”oproportionerligt” många ”unga svarta män”. Trots att listan konstaterat bidragit till att minska brottsligheten ansåg Khan att åtgärder för att ”återställa förtroendet” måste vidtas.

Även Labours partiledare Jeremy Corbyn är kritisk mot Trump och meddelade tidigare i år att han bojkottar Trumps statsbankett i Buckingham Palace, i protest mot vad Corbyn menar är hans ”rasistiska och misogynistiska retorik”.