En 30-årig syrisk man häktades idag på sannolika skäl misstänkt för delaktighet i en våg av våldtäktsöverfall som satt skräck i Uppsalas kvinnor sedan en dryg månad tillbaka. Det uppger en handläggare på Uppsala tingsrätt för Samhällsnytt.

Syriern misstänks ligga bakom sammanlagt fem våldtäktsförsök. Häktningen idag gäller emellertid endast ett av överfallen.

– Det var den tredje mars, på Drottninggatan, förklarar en handläggare på domstolen.

Mannen är häktad på sannolika skäl misstänkt för det våldtäktsförsöket.

Fem överfall

De två första våldtäktsförsöken som utredningen gäller inträffar på Kyrkogårdsgatan respektive utanför Skatteverket natten till 11 februari i år. Överfallen sker med omkring tre timmars mellanrum.

Fredagen den 2 mars blir en kvinna överfallen och utsatt för ett tredje våldtäktsförsök i Botaniska trädgården i Uppsala och natten till lördagen drabbas ytterligare en kvinna, som är i 20-årsåldern, på Slottsbacken som ligger ett stenkast från parken.

Samma natt blir en kvinna i 30-årsåldern överfallen och gruppvåldtagen av två okända män i stadsdelen Valsätra. Den 30-årige syriern misstänks dock inte för just det brottet.

Natten till 11 mars inträffar ett sjätte överfall i en gångtunnel vid Mikaelskyrkan. Det är samtidigt det femte våldtäktsförsök som den syriske mannen misstänks för.

Erbjöds skjuts

Polisen skriver på sin hemsida att ”ett omfattande och intensivt utredningsarbete” genomförts för att utreda eventuella samband mellan de fem våldtäktsförsöken.

– Vi har prioriterat detta och vi har fått ett positivt operativt utfall sett ur trygghetsperspektiv, säger lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius.

Polisen har bland annat vid flera tillfällen erbjudit skjuts till kvinnor som de sett promenera hem sent på kvällen. Syftet med det har varit att försvåra för gärningsmannen att ge sig på fler kvinnor.

Den 30-årige syriern greps vid niotiden i fredagskväll. Han är medborgare i Syrien och hade vid dagens häktningsförhandling arabisk tolk med sig i rättssalen.