Natten mellan fredag och lördag har de palestinska terrorgrupperna Hamas och Islamiska jihad i Gaza skjutit ett 30-tal raketer mot Israel. ”Tio av dessa fångades upp av landets luftvärnsförsvar Iron Dome, två landade i Gaza och 18 har landat utanför bostadsområden i Israel”, uppger en talesman för Israels försvarsmakt. Etablerad media väljer att inte rapportera.

Sirenerna från bomblarmet hördes elva gånger mellan fredagskvällen och lördagsmorgonen. Under natten har israelisk räddningstjänst larmats för att vårda två personer som fallit när de sprungit till skyddsrummet.

https://www.youtube.com/watch?v=ZXLGWup4GSc
Video filmad av en israel under natten som visar hur raketerna är på väg mot Israel men fångas upp av luftvärnsrobotar

Palestinier rapporterar om attacker utförda av Israels flygvapen söder om staden Rafah och vid Hamas hamnbas väster om Gaza City.

”Den israeliska försvarsmakten har agerat med kraft mot terroristaktivitet under natten och vi är fast beslutna att skydda invånarna i Israel och kommer att fortsätta agera i deras försvar”, förklarar en talesman för Israels försvarsmakt.

Hamas väpnade gren al-Qassam-brigaderna hotade Israel i ett uttalande: ”al-Qassam är redo att attackera hela det ockuperade Palestina med tusentals raketer om Israel fortsätter”.

Ytterligare ett uttalande kom från al-Quds-brigaderna, den väpnade grenen av Islamiska jihad i Gaza: ”Vi vill meddela det palestinska folket, om den sionistiska fienden angriper oss, kommer vi att vara redo för kriget. Det finns ingen plats i det ockuperade Palestina dit våra missiler inte når. Räckvidd med al-Az, al-Fajr och al-Barrak-raketer, likaså andra raketer som vi ännu inte visat.”

De palestinska raketattackerna följde efter våldsamma aktioner vid stängslet mellan Gaza och Israel under fredagen. I samband med aktionerna ska fyra palestinier skjutits till döds av Israels försvarsmakt, uppger palestinska hälsomyndigheten. Israels försvarsminister Avigdor Liberman förklarade under fredagen att aktionerna är koordinerade av terrororganisationen Hamas.

”Jag har sagt det flera gånger, Hamas är i kontroll över området, ingen går fram till säkerhetsstängslet mellan Gaza och Israel bara för att. Dessa människor har alla blivit transporterade dit med bussar organiserade av Hamas.”