haninge-amfetamin

T.v.: Haninge polisstation. T.h.: ölflaskan som innehöll amfetamin. Foto: Polisen

Inrikes

Polisen slarvade bort flaska med amfetamin – en kvinna död

Publicerad 2/3/2021
Annons

En kvinna avled i augusti efter att hon druckit ur en ölflaska som innehöll amfetaminolja. Flaskan kom dock på irrvägar från Handens polisstation och nu åtalas två polisanställda för tjänstefel.

Det var under en fest förra året som sjuksköterskestudenten Nastassja, 31, blev bjuden på en öl i Brandbergen söder om Stockholm. Hon ska bara ha druckit en klunk men tyckte det smakade äckligt. Kort efter det förlorade hon medvetandet och två dagar senare dog hon på sjukhuset.

Det började med att flaskan och en annan flaska som innehöll öl lämnades in till Handens polisstation någon gång under våren 2020. Men en civilanställd lät flaskorna bli kvar i receptionen en tid och kastade dem sedan i en papperskorg. Därefter hittade en städare på polisstationen flaskorna och tog med sig dessa hem och gav dem sedan till en släkting som tog med dem till festen i Brandbergen.

Förnekar brott

En av de åtalade är en kriminalinspektör i 60-årsåldern som arbetar med narkotikaspaning. Han beslagtog 56 flaskor förra året varav 40 innehöll amfetaminbasen. Därefter inkom ytterligare två flaskor som lämnades av boende på adressen där tillslaget gjorts. Den ena innehöll vanlig öl. Den andra var flaskan som Nastassja drack ur. Kriminalinspektören fick kännedom om de extra flaskorna men ska enligt åtalet ”underlåtit att se till att flaskorna lokaliserades, omhändertogs, analyserades och destruerades inom ramen för utredningen”. Han förnekar brott.

Även den andre åtalade, som är civilanställd, förnekar brott. Han åtalas för att ha ”underlåtit att se till att det upprättades en anmälan om brott samt att flaskorna omhändertogs, dokumenterades, förvarades och destruerades på korrekt sätt”.

– I detta fall borde flaskorna ha tagits i beslag och analyserats och amfetaminoljan borde sedan ha destruerats, sa chefsåklagare Henrik Rasmusson på Särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

De båda anställda anses dock inte vara ansvariga för kvinnans död.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons